Lujčekova hiža Foto: Viktor Hranić

VIDEO Lujčekova hiža: Planinarski dom legendarnog zagorskog planinara

Marin Hižar | 1.9.2020. u 19:30h | Objavljeno u Društvo

Na 434 metara nadmorske visine u blizini izvora kod Bele nalazi se Lujčekova hiža, simbol dugogodišnjeg rada zagorskog planinara Ljudevita Hercega. Odredište je to na koje se najlakše dolazi, a moguće je i automobilom, tako da se tu ne viđaju samo planinari, nego svi koji cijeniti boravak u prirodi.

Lujčekova hiža izgrađena je 1977. godine kako bi služila kao planinarski dom. Od tada, pa sve do danas, ovu malu kuću smještenu u predivnoj prirodi svaki vikend posjećuju brojni planinari, biciklisti ili prolaznici koji vole prirodu. Iako je u početku ponuda usluga bila oskudna, nakon što je obitelj Hranić preuzela ulogu domara prije dvije i pol godine, dom je dobio potpuno novu ponudu i brojna proširenja. U svoju ponudu obitelj Hranić je uvrstila različita alkoholna i bezalkoholna pića, planinarski grah, domaće kobasice i štrukle, mesne plate te palačinke. U domu se nalazi i 20 mjesta za spavanje te je nedavno uređen prostor za zabave. Igor Hranić ispričao nam je kako je došao na ideju da postane domar Lujčekove Hiže.

- Lujčekova hiža je u vlasništvu „HPD Milengrad, Budinščina“, dok moja obitelj zajedno sa mnom obavlja funkciju domara. Često sam prije dolazio u dom, ali ponuda za goste nije bila velika. Odlučio sam preuzeti dom te proširiti ponudu i po mogućnosti preurediti prostor. Problem nije bio u posjetiteljima, Lujčekova Hiža je oduvijek imala posjetitelje, ali ljudi su dolazili do doma i ne bi imali ništa za raditi. Ubrzo sam zajedno s obitelji otvorio obrt te smo sve preuredili, od igrališta do pečenjare te isplanirali pravu ponudu kako bi naši gosti bili zadovoljni.- veli nam Igor Hranić te napominje da je dom otvoren petkom od 16 do 22 sati te subotom i nedjeljom od 9 do 22 sati.

Dragulj povijesti zagorskog planinarstva

- Društvo je osnovano 1952. od strane lokalnih entuzijasta i ljubitelja prirode, posebice Ljudevita Hercega i njegove supruge Ankice. Ime je preuzeto od srednjovjekovne tvrđave Milengrad koja se nalazi u podnožju Ivanšćice. Herceg je bio prvi predsjednik te jedan od osnivača Zagorskog planinarskog puta. On je ujedno bio začetnik izgradnje planinarskog doma HAM Pokojec. Povodom 45. godišnjice društva, u čast još tada živom osnivaču Hercegu i njegovom radu, planinarski dom HAM Pokojec je preimenovan u „Lujčekova hiža“. – ispričao nam je dugogodišnji član i trenutni predsjednik HPD Milengrada Franjo Jagić.