U VI. OŠ Varaždin dvoje učenika iz Kijeva: "Razgovaramo na engleskom, učimo na hrvatskom!"

IHR/Varaždinske vijesti | 24.3.2022. u 07:56h | Objavljeno u Društvo

U utorak, 15. ožujka bio je prvi dan nastave u VI. OŠ Varaždin za dvoje učenika iz Ukrajine. Oni su, zajedno sa svojim obiteljima smješteni na upisnom području VI. osnovne škole Varaždin, a riječ je o dječaku učeniku nižih razreda iz Kijeva i djevojčici učenici viših razreda iz okolice Kijeva, koji su zbog strahota rata morali napustiti svoju zemlju, obitelj i prijatelje. VI. OŠ Varaždin je među prvim školama u našoj županiji koja je u redovnu nastavu uključila učenike iz Ukrajine.

- Prateći vijesti o događanjima u Europi i Ukrajini bilo je za pretpostaviti da će izbjeglice doći i do Varaždina. Tako su nam početkom tjedna u pratnji roditelja u školu došli naši novi učenici iz Ukrajine. Srdačno smo ih primili, te tijekom istog jutra dogovorili u koji ćemo ih razredni odjel uključiti. Odmah smo organizirali i pripremnu nastavu iz Hrvatskog jezika. Učenika, koji je nižim razredima, uključili smo u produženi boravak, a zahvaljujući osnivaču, Gradu Varaždinu, našim učenicima iz Ukrajine osigurali smo besplatno pohađanje produženog boravka te ručak i užinu - doznali smo od Marija Stančića, ravnatelja VI. OŠ Varaždin.

Engleski, hrvatski, ukrajinski, pa i ruski!

Učiteljica razredne nastave Nikolina Kelemenić priznala nam je da je osjećala određenu nesigurnost kada je čula da će u njezin razred doći učenik iz Kijeva.

- Nije me bilo strah, ali bila sam malo zabrinuta radi sporazumijevanja i njegovog emocionalnog stanja s obzirom da je k nama stigao iz ratom pogođenog područja. Nisam znala kako će reagirati na cjelokupnu situaciju jer kod kuće u Kijevu ostavio je svoj razred, svoju učiteljicu, svoju školu. Međutim, odmah prvog dana zabrinutost je nestala - otkrila je učiteljica Kelemenić i dodala kako su svog novog kolegu njezini učenici iz razreda odlično prihvatili.

- Svi su bili jako uzbuđeni čim su čuli da nam dolazi učenik iz Ukrajine. Pripremali su za njega igrice, pisali mu poruke dobrodošlice na hrvatskom i engleskom jeziku i kod kuće s roditeljima učili kako će ga pozdraviti na ukrajinskom jeziku, tako da nam je od utorka glavni pozdrav “Zdravo!” - otkrila je učiteljica razredne nastave. S obzirom da je riječ o učeniku nižih razreda koji još ne vlada dobro engleskim jezikom, kaže kako na satu koriste sve raspoložive jezike za komunikaciju.

- Uglavnom komuniciramo na engleskom jeziku, pojedine riječi koristimo na hrvatskom jeziku, pogotovo kada učenik primijeti da su slične njegovom, ukrajinskom jeziku, odnosno, ruskom kojeg također dobro razumije. Kad se radi o pisanim sadržajima, tada učenik najprije piše na svojem jeziku, a nakon toga mu na ploču zapisujem te riječi na našem jeziku, a on iz zapisuje i izgovara - objašnjava učiteljica Kelemenić.

Iako je na nastavi tek nekoliko dana, učiteljica Kelemenić kaže kako je već primijetila sličnost u programima, posebno u Matematici.

- Sve što smo dosad radili prati bez problema i razumije i polako sam sebi tumači gradivo na svoj način - otkrila je učiteljica Kelemenić.

Cijeli sat Informatike - na engleskom!

I Andreja Remar Vidrač, profesorica engleskog i hrvatskog jezika i književnosti koja za nove učenike na VI. OŠ Varaždin održava pripremnu nastavu Hrvatskog jezika kaže kako se učenica viših razreda bez većih problema uklopila u nastavni proces.

- Učenica jako dobro vlada engleskim jezikom, a ispričala mi je da jednako dobro govori i francuski. Inače govori ukrajinski i ruski, koji su srodni jezici našem hrvatskom jeziku i mislim da neće biti problema kod učenja našeg jezika, ali i nastavnih sadržaja - otkrila je Remar Vidrač.

Sama joj je učenica rekla da ima dosta sličnosti u programima u Hrvatskoj i Ukrajini.

- Gradivo joj je poznato u većini predmeta, osim Fizike, gdje je rekla da postoje veće razlike. Međutim, predmetni učitelji se doista trude, pojašnjavaju joj gradivo na engleskom jeziku, a ispričala mi je da su i cijeli sat iz Informatike imali na engleskom jeziku - otkrila je profesorica Remar Vidrač.

Ravnatelj VI. OŠ Mario Stančić zahvalio se svim svojim učiteljima koji su novim učenicima iz Ukrajine na raspolaganju i spremni pomoći. - Naši učitelji su doista uvijek spremni pružiti podršku učenicima u situacijama u kojim god se oni nađu. Učenike koji su pristigli iz Ukrajine nastojimo integrirati u redovni nastavni proces. Jako je važno da se djeci omogući nastavak djetinjstva koje im je zbog rata naglo prekinuto - rekao je ravnatelj Stančić.

Besplatna užina i ručak

- Od Ministarstva znanosti i obrazovanja i Grada Varaždina sve su škole, pa tako i naša dobile upute da učenike iz Ukrajine integriramo u redovni odgojno-obrazovni proces. Naš osnivač, Grad Varaždin, pruža nam svu potrebnu podršku da bi se ta djeca u školi osjećala sigurno, a mi smo kao škola odmah uputili zahtjev kako bi im se osigurala besplatna užina i ručak - rekao je Mario Stančić, ravnatelj VI. OŠ Varaždin. Iz Grada Varaždina poručuju kako će svim varaždinskim osnovnim školama pomoći u integraciji učenika izbjeglica kojih bi u narednom razdbolju moglo biti više.

- Učenicima iz Ukrajine Grad će osigurati besplatnu užinu i ručak te besplatno pohađanje produženog boravka, ako se radi o učenicima od nižih razreda - poručili su iz Grada.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci