Varaždinsko i istarsko kazalište s operom "Caccia lontana" gostuju u Londonu Foto: HNK Varaždin

Varaždinsko i istarsko kazalište s operom "Caccia lontana" gostuju u Londonu

Varaždinske vijesti | 5.7.2019. u 14:40h | Objavljeno u Društvo

Vrijedna umjetnička suradnja ostvarena tijekom ove sezone u koprodukciji dvaju hrvatskih kazališta (INK – Gradsko kazalište Pula i HNK u Varaždinu) na scenu donosi hrvatsku, ali i praizvedbu u Ujedinjenom kraljevstvu, opere "Caccia lontana" Antonia Smareglie.

Opera u režiji višestruko nagrađivanog redatelja Ozrena Prohića te u izvedbi sopranistice Jelene Štefanić, mezzosopranistice Sofije Cingula i uz klavirsku pratnju vrsnog mladog dirigenta Stjepana Vugera, izvodi se u kombinaciji s dokumentarnim filmom autora Dražena Krešića i Julie Klier za produkciju Droolia UFO. Ne čudi stoga da je ova kombinacija dvaju umjetničkih žanrova, nakon pulskih i varaždinskih premijera i izvedbi, prošla i međunarodnu selekciju londonskog festivala "Opera in the City 2019" te je izabrana za samo otvaranje festivala.

Ukupno tri predstave odigrat će se u Bridewall Theateru u Londonu od 20. do 22. kolovoza. "Opera in the City Festival" jedan je od poznatijih svjetskih festivala na kojemu se ostvaruju suvremeni koncepti i promišljanja operne scene. "Rijetko izvođeni komadi, nova djela i multidisciplinarni projekti s fokusom na međunarodne suradnje obećavaju jedinstvenu sezonu: uključujući operu s daškom jazza koja Othella smješta u svijet ragbija, ljubavnu priču ispričanu kroz Vivaldija i Goethea, englesku praizvedbu „Caccie lontane“ ponovno otkrivenog hrvatsko-talijanskog skladatelja Antonija Smareglie koju prezentiraju Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula i Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu te suvremenog sci-fi glazbenog teatra o modi i smaku svijeta".

Izvrsne kritike i osvrti na dosadašnje izvedbe Caccie lontane ovom su selekcijom te pozivom za sudjelovanje na festivalu na najbolji način opravdani, a brojčano mali, ali u umjetničkome smislu snažan ansambl, dobiva nesvakidašnju priliku za promociju hrvatske kulturne baštine u širem europskom kontekstu.

Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula i Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu dokazuju kako je moguće producirati vrhunske operne predstave i izvan mainstreama velikih nacionalnih opernih kuća. U godini u kojoj se obilježavaju i 165. obljetnica rođenja i 90. obljetnica smrti skladatelja Antonia Smareglie, koprodukcijska izvedba njegove diplomske opere Caccia lontana nije samo dala nužan obol zaslužnom hrvatsko-istarskome umjetniku već se i pokazala vizionarskom u promišljanju opernih uprizorenja u kontekstu modernih svjetskih kazališnih stremljenja.

Ovo iznimno gostovanje ostvareno je uz potporu Ministarstva kulture RH, Grada Varaždina, Varaždinske županije, Grada Pule i Istarske županije.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci