Varaždinski biskup na badnjak tradicionalno u posjeti Caritasovoj pučkoj kuhinji

Varaždinske vijesti | 25.12.2021. u 08:37h | Objavljeno u Društvo

Nakon što prošle godine radi epidemiološke situacije to nije bilo moguće, ove godine na badnjak varaždinski biskup Bože Radoš nastavio je tradiciju, te je jučer posjetio Caritasovu pučku kuhinju.

Kao i prijašnjih godina, pridružili su mi se i predstavnici civilnih vlasti sa svojim suradnicima: župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj. Svi oni, zajedno s volonterima, dijelili su obroke korisnicima, a potom i blagovali pripremeljeni obrok.

"Naša briga za potrebne je svakodnevna, kroz cijelu godinu. Pred Božić želimo, i simbolično, i stvarno, kazati da su nam oni najbliži, da su naši bližnji. Nama je Gospodin dao da budemo put Njegove ljubavi do njih. Da stavljamo na stol ono što je njima potrebno. U isto vrijeme znamo da su oni naš put do Boga - ako njih zaobiđemo nećemo doći do Boga.", izjavio je prilikom posjeta Caritasovoj pučkoj kuhinji u Varaždinu na Badnjak biskup Radoš, koji je ujedno i predsjednik Hrvatskog Caritasa.

Ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije Ante Šola, rekao nam je pak kako, zahvaljujući brojnim ljudima koji svojim darom, donacijama i raznim drugim načinima neprestano podupiru rad Caritasa, više od 300 korisnika je i ove godine dobilo bogati topli obrok na badnjak uz još dva obroka za predstojeće dane: kuhani za Božić te suhi za Štefanje, koje su korisnici mogli ponijeti sa sobom. Anonimni donator, kao i humanitarna udruga "Bedem ljubavi Varaždin", pobrinuli su se da korisnici, uz glavni obrok, imaju i kolače, rekao je Šola.

Biskup Radoš dodao je i kako mu je drago da je briga oko toplih obroka korisnika pučke kuhinje podijeljina s gradom Varaždinom i Varaždinskom županijom.

"Time pokazujemo zajedništvo u brizi za one koji su najpotrebniji. Šaljemo im poruku da njih nećemo zaboraviti. Ako njih zaboravimo, zaboravit ćemo svoje poslanje. Želimo im čestitati Božić, kazati da, u čekanju Božića, oni su prvi na redu. Bog će najprije njima doći. Kada dođe k njima, onda će doći po njima i nama. Želim im od srca čestitati sretan i blagoslovljen Božić." poručio je biskup Radoš.

Župan Stričak rekao je kako živimo u izazovnim vremenima te je tako svaka topla riječ, ljudska gesta, pažnja prema svima i svakome dobrodošla, i to ne samo u ova vremena, nego i tijekom cijele godine. Ipak, Božićno raspoloženje na poseban način potiče čovjeka da čini više dobrog.
"Da suosjećamo s našim građanima - između ostalog, Bog nam je dao ta čula osjeta, vida, dodira, govora da osjetimo i ljudsku dobrotu, ali i teškoće, pa onda i svima koji su u potrebi, da im se pomogne.", poručio je Stričak.

Gradonačelnik Bosilj je pak posvijestio kako bi puno građana Varaždina bilo uistinu gladno kada u gradu ne bi bio jedan ovakav objekt te poručio kako je u proračunu za iduću godinu povećao iznos novca za Caritas.