Varaždinski biskup Mrzljak blagoslovio novoizgrađeni Caritasov centar na Banfici

J.Š./Varaždinske vijesti | 23.10.2017. u 14:28h | Objavljeno u Društvo

Uz pjesmu i molitvu te blagoslov varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka otvoren je novoizgrađeni Caritasov centar Varaždinske biskupije na Banfici (Bombellesova cesta bb).

- Dugo smo čekali jer je bilo dosta prilika i neprilika, odabira lokacija i slično, ali konačno, evo, otvorili smo novi Caritasov centar ovdje na mjestu gdje su inače bile opatijske livade sestara Uršulinki - rekao je Varaždinski biskup mons. Mrzljak.

Dodao je da su zemlju, svaki jednu trećinu, zajedno kupili Županija, Grad i Biskupija dok je sama izgradnja, u vrijednosti od oko 20 milijuna kuna, potpuno na račun Biskupije. Uz to, prostor oko novoizgrađenog Caritasovog centra će se obogatiti dodatnim sadržajima pa se, recimo, u dvorištu gradi kapela.

Inače, kako je rekao Varaždinski biskup mons. Mrzljak, Caritas je puno više, nije samo pučka kuhinja.

-To je jedna kvaliteta života koju mi želimo promovirati i pokazati prema onima kojima je pomoć potrebna, tako da nahranimo onoga koji je gladan, da gologa odjenemo, žednog napojimo, bolesnog pohodimo. To su djela milosrđa koja mi kršćani želimo promovirati i pokazati. Ne samo da o tome propovijedamo i govorimo već da se vidi da Crkva i njezini članovi na taj način žive - zaključio je varaždinski biskup mons. Mrzljak.

Ravnatelj Caritasa varaždinske biskupije, Ante Šola rekao je da trenutno prave 268 obroka, ali kapaciteti kuhinje su puno veći.

- Dnevno ćemo i dalje spremati oko 300 obroka, a s vremenom ćemo vidjeti kakva će biti potreba, uglavnom kuhinja ima kapacitet pripraviti 1.000 obroka dnevno, što nam dopušta oprema i veliki broj osoblja, a radit ćemo prema potrebi - rekao je ravnatelj Šola, dodajući da u kuhinji radi 200 ljudi, što kuhara, što volontera tako da je i ovih 300-ak obroka napravljeno za dva sata.

Dodao je da novoizgrađeni Caritasov centar nije samo pučka kuhinja jer potrebitih je sve više. Stoga, mogu im se obratiti svi koji imaju neke potrebe.

-Imamo odjel za obuću i odjeću za odrasle, odjel za obuću i odjeću za djecu, odjel za invalide od raznih pomagala, kreveta, kolica i ostaloga i imamo dvije dvorane do 30 ljudi gdje će se moći održavati edukacije osoba koji su ovisni o alkoholu, da li ovisnici te time pokazujemo da smo otvoreni za suradnju sa svima - dodao je Šola.