Varaždinske Toplice domaćin kuharima i slastičarima, završili 14. Dani hrvatskog kulinarstva

VV | 8.4.2022. u 10:32h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Varaždinske Toplice po četvrti su puta ugostile kuhare i slastičare iz cijele Hrvatske te renomirane suce, kako iz Hrvatske, tako i drugih zemljama Europske unije. Naime, u Hotelu Minerva protekla četiri dana održavali su se 14. Dani hrvatskog kulinarstva, a zadnjeg dana manifestacije proglašen je i novi državni prvak u kulinarstvu.

Ova prestižna titula pripala je Marinu Samboleku koji je branio boje varaždinskog restorana Nobel, a proglašenju je prisustvovala i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

Čestitavši svim natjecateljima, gradonačelnica Ratković naglasila je kako su Varaždinske Toplice, ali i cijela Varaždinska županija kraj poznat po bogatoj gastronomiji, dobrim vinima i velikom broju zaštićenih proizvoda zbog čega je ovo itekako dobra promocija grada.

- Zadovoljstvo mi je što smo po četvrti puta imali priliku ugostiti najbolje hrvatske kuhare i pokazati im kakve sve čari nudi naš toplički kraj, ali i cijela Varaždinska županija. Varaždinske Toplice su biser kontinentalnog turizma, a održavanje ovakvih manifestacija pomaže nam da se još više pozicioniramo na turističkoj, ali i gastronomskoj karti Hrvatske – istaknula je Ratković.

Uz gradonačelnicu, proglašenju najboljih hrvatskih kuhara nazočio je i varaždinski župan Anđelko Stričak koji je naglasio kako Varaždinska županija kontinuirano radi na razvoju cjelokupne turističke ponude.

- U Šaulovcu uspostavljamo Europski talent centar u kojem ćemo spojiti znanje, okoliš, kulturu i turizam. Kada govorimo o turizmu bez gastronomije nema ničeg i čak možemo govoriti o tome da je obilježje neke države – rekao je župan Stričak dodavši kako je ovo prestižno natjecanje u Varaždinsku županiju dobrodošlo i svake naredne godine.

Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni istaknuo je kako je cijelo događanje bilo edukativno i zanimljivo, a posebno je zahvalio kolegama iz Italije, Slovenije i Grčke što su uveličali svečanost.

Novi vlasnik prestižne titule državnog prvaka u kulinarstvu kazao je kako je ovo veoma emotivan trenutak za njega.

- Od svih medalja koje imam, još mi je samo ova nedostajala. Bilo je teško, pripreme su dugo trajale, ali na kraju dana, sve se isplatilo. Mi ćemo tako nastaviti i dalje i vidimo se na idućim izazovima – poručio je Sambolek.

Hrvatsku će na prestižnom natjecanju Bocuse d'Or Europe predstavljati Tomislav Karamarko koji se za ovaj nastup pripremao gotovo pola godine.

- U takvoj konkurenciji ne možeš očekivati pobjedu, ali dali smo sve od sebe. Sretan sam, no znam da me čeka puno posla – rekao je Karamarko.