Varaždinci Marin Pozder i Ivan Tomas ponovno među najboljim hrvatskim kuharima Foto: Hrvatski kuharski savez

Varaždinci Marin Pozder i Ivan Tomas ponovno među najboljim hrvatskim kuharima

Varaždinske vijesti | 14.11.2018. u 12:41h | Objavljeno u Društvo

Nakon održanih pet kola Hrvatskog kuharskog kupa u pet različith gradova diljem Hrvatske, završen je 13. ciklus ovog natjecanja. Tim je povodom u utorak, 13. studenoga,  u restoranu Štagelj u Koprivnici održana završna svečanost za 2018. godinu, a najboljima u ukupnom poretku dodijelile su se nagrade i kristalne kuhače.

Treće mjesto u ukupnom poretku pripalo je Marinu Pozderu iz varaždinskog restorana Bedem, koji je sudjelovao na četiri od pet natjecanja protekle sezone. Sakupio je najviše pojedinačnih pobjeda, ali nije mogao sudjelovati na početnom natjecanju u Slavonskom Brodu koji bi mu donio bodove da se uključi i u borbu za prvo mjesto.

Pobjednika Kupa i drugoplasiranog dijelila je najmanja moguća razlika od pet bodova, što je i najmanja razlika između prva dva natjecatelja u trinaest godina ovog natjecanja. Drugo mjesto pripalo je još jednom Varaždincu, Ivanu Tomasu koji radi u restoranu Fontana Crnković, dok je s minimalnom prednošću, ali sasvim zasluženo, najveću kristalnu kuhaču dignuo Dario Špehar iz hotela Plitvice na Plitvičkim Jezerima.

Svečanost je svojim dolaskom uveličao i predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni koji je najavio i odlazak 30 kuhara i slastičara na Svjetski kulinarski kup u Luksemburg sljedećeg tjedna.

- Lokalnu tradiciju koja se kroz natjecanja Kupa njeguje, autohtona jela i namirnice vrlo je važno sačuvati i isticati, a taj zadatak ostaje i mladim kuharima koji se natječu na ovom natjecanju. U ovome se Kupu steknu brojna iskustva, znanja i vještine te je većina od 30 hrvatskih predstavnika u Luksemburgu svoje natjecateljsko iskustvo skupljala upravo na ovom natjecanju – istaknuo je Crleni.

Natjecanja Hrvatskog kuharskog kupa održana su u Slavonskom Brodu, Solinu, Bjelovaru, Vinkovcima i Pregradi. Na svakom natjecanju zadatak sudionika je pripremiti svečanu hladnu platu, toplo glavno jelo i desert za 12 osoba na zadanu temu, odnosno namirnice. U posljednjoj sezoni sudjelovalo je ukupno 17 različitih dvočlanih ekipa, odnosno 34 kuhara i slastičara.

2018_-_Hrvatski_kuharski_kup_-_dodjela_kristalnih_kuhaca_5.jpg

2018_-_Hrvatski_kuharski_kup_-_dodjela_kristalnih_kuhaca_6.jpg

2018_-_Hrvatski_kuharski_kup_-_dodjela_kristalnih_kuhaca_4.jpg

2018_-_Hrvatski_kuharski_kup_-_dodjela_kristalnih_kuhaca_1.jpg