Varaždinac Damir Vujnovac vratio se iz Sahare i izdao knjigu radova Saharawi djece

Nikolina Pofuk | 26.4.2017. u 09:52h | Objavljeno u Društvo

Vodeći se citatom Anne Frank “nitko nikada nije postao siromašan dajući drugima”, Varaždinac Damir Vujnovac se 2016. godine zaputio u Saharu, točnije, u izbjeglički kamp usred pustinje.

Te godine bio je sudionik Saharskog maratona koji se održava između izbjegličkih kampova naroda Saharawi, u pustinji, na četveromeđi Alžira, Mauritanije, Zapadne Sahare i Maroka.

Održao predavanje

- Saharski maraton mi je zapravo bio povod i isprič- nica za otići tamo. Razlog što sam prisustvovao maratonu jest taj što mi je Saharski maraton omogućio da dobijem kolektivnu sportsku vizu te sam se nesmetano mogao kretati teritorijem - rekao je Vujnovac, koji je 19. travnja, u sklopu Srijede u Muzeju u palači Herzer, prisutnima opisao svoja iskustva i upoznao ih s običajima i iskustvima naroda koji živi usred pustinje.

- Ono što me se najviše dojmilo je to da Saharawi imaju vrlo malo svoje pisane kulture, i u tom trenutku sam točno znao što ću napraviti - kazao je Vujnovac koji je nakon što se vratio u Hrvatsku, pokrenuo projekt “Dječji glas iz Sahare”.

Uz pomoć učiteljice iz kampa i nekolicine ljudi, prikupio je literarne radove Saharawi djece te ih objavio u knjizi “Glas iz Sahare”.

Trojezična knjiga na arapskom, hrvatskom i engleskom, je tiskana u ukupno 1000 primjeraka, odčega je Vujnovac ove godine odnio 300 primjeraka natrag u kamp. Uz knjige, odnio je različite donacije, između ostalog i donaciju učenika Prve gimnazije Varaždin, koji su samoinicijativno prikupili pribor za školske potrebe Saharawi djece.

Daljnji projekti

Vujnovac je rekao da svakako dalje planira raditi na projektima vezanim uz narod Saharawi.

- U planu je i izrada dokumentarnog filma s Varaž- dinskom televizijom, a sastojat će se od video materijala od ove i prošle godine koje smo ja i još nekoliko ljudi snimili tamo, rekao je Vujnovac. - Svi me pitaju kamo dalje, ali prvo je na redu da završim sve što sam započeo, a dalje ćemo onda vidjeti - zaključio je