Varaždin u mreži gradova i regija Europske biciklističke feredacije Foto: Grad Varaždin

Varaždin u mreži gradova i regija Europske biciklističke feredacije

Varaždinske vijesti | 14.1.2022. u 10:57h | Objavljeno u Društvo

Grad Varaždin je početkom 2022. godine i formalno postao članom mreže gradova i regija za bicikliste Europske biciklističke federacije (Cities & Regions for Cyclist network - European Cyclist´s Federation).

Gradsko vijeće je na sedmoj sjednici početkom prosinca prošle godine donijelo odluku, a uplatom godišnje članarine u iznosu tisuću eura, članstvo je i formalno potvrđeno. Potvrda članstva stigla je u vidu objava na službenim komunikacijskim kanalima mreže:

https://ecf.com/news-and-events/news/city-tailor-made-bicycles-varazdin-joins-cities-regions-cyclists-network

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6887358525761236992

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Feucyclistsfed%2Fposts%2F5446434678706932&show_text=true&width=500

https://twitter.com/EuCyclistsFed/status/1481592610808635394?s=20

Europska biciklistička federacija osnovana je 1983. godine, a danas ima pola milijuna aktivnih članova u 38 zemalja. C&R ECF je neprofitna mreža gradova i regija za bicikliste sa sjedištem u Briselu ( Bruxelles) koja okuplja lokalne i regionalne uprave iz dvadesetak europskih zemalja radeći na promicanju bicikla kao načina prijevoza i slobodnog vremena, i razmjenu znanja o biciklističkim politikama.

Ciljevi su joj razmjena znanja, rješenja i strategija te promicanje političkih inicijativa i praktičnog rada na terenu. Uz to, mreža svojim aktivnostima nastoji inspirirati i katalizirati gradove da poduzmu akcije u promicanju biciklizma učeći jedni od drugih i izbjegavajući dilemu da moraju sami smišljati metode koje se već koriste u drugim sredinama. Jedan od prioritetnih ciljeva je i stavljanje biciklizma u središte praksi urbanog planiranja, čime se pokreće i podržava promjena političkog razmišljanja.

Biciklijada_2016.JPG

Članovi mreže su gradovi s već razvijenom infrastrukturom i kulturom te politikama usmjerenim prema daljnjem razvoju biciklizma poput primjerice Kopenhagena i Stockholma te Lisabona, Valencije, Luxemburga, Nanta, Beča, Bologne, Atene, Praga, Izmira te drugih gradova u dvadesetak zemalja Europe. Istaknuti član je i Ljubljana u kojoj će se ove godine održati konferencija Velo-city, a kao novi član mreže, Varaždin je najavio sudjelovanje svojih predstavnika.

- Varaždin će članstvom u C&R ECF mreži biciklističkih gradova, kao prvi član iz Republike Hrvatske, biti u prilici iskoristiti podatke i informacije o biciklističkoj politici, infrastrukturi, i kampanjama koje već provode drugi gradovi te tako unaprijediti vlastiti razvoj urbane mobilnosti pri čemu je biciklizam jedan od načina s najviše potencijala - priopćili su iz Grada Varaždina.

Biciklijada_2019.JPG

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj članstvo Varaždina u takvoj uglednoj organizaciji smatra novom prilikom za razvoj grada.

- Učlanjenjem u mrežu C&R ECF napravljen je tek jedan korak prema cilju koji smo si zadali, a to je značajno poboljšanje biciklističke infrastrukture i ukupno jačanje svih aspekata biciklizma u gradu. Varaždin je tradicionalno biciklistički grad, no postojeća infrastruktura nije zadovoljavajuća. Pred nama je još mnogo posla i izazova kako unaprijediti uvjete bicikliranja. Surađivat ćemo s klubovima i udrugama građana angažiranih na zaštiti okoliša koje su već same počele provoditi određene projekte. Siguran sam da će ćemo kao članovi navedene mreže biti u prilici doći do novih saznanja i rješenja kako bi se uvjeti bicikliranja u Varaždinu značajno unaprijedili. – ocijenio je Bosilj.

Uz članove Gradskog vijeća, podršku učlanjenju Varaždina u mrežu C&R ECF dali su i predstavnici Udruge Varaždinski biciklisti te Varaždinac Goran Lepen, direktor projekata u ECF-u zaposlen u uredu te organizacije u Briselu.

varazdin-ljeto-cvijece_05.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci