Uživajte u pjesmi i plesovima iz Hrvatske, Slovenije, Švicarske, Ukrajine, Amerike i Kolumbije Foto: Varaždinska županija

Uživajte u pjesmi i plesovima iz Hrvatske, Slovenije, Švicarske, Ukrajine, Amerike i Kolumbije

Varaždinske vijesti | 4.7.2022. u 12:35h | Objavljeno u Društvo

Od 10. do 15. srpnja Varaždinska županija bit će domaćin prvog Međunarodnog certificiranog festivala folklora COFA - najavljeno je između ostalog na konferenciji za medije na kojoj su prisustvovali zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, varaždinski gradonačelnik dr.sc. Neven Bosilj, direktorica i idejna začetnica Festivala Petru Golubar te predstavnica Udruge SVIMA Julliete Janušić kao programski partner.

COFA_varazdin_04072022_1.jpg

Riječ je o novom međunarodnom folklornom festivalu unutar mreže CIOFF UNESCO festivala koji će u Varaždinu i Varaždinskoj županiji okupiti 175 sudionika iz pet folklornih skupina iz Kolumbije, Amerike, Slovenije, Švicarske, Ukrajine i Hrvatske. Program se sastoji od pet festivalskih cjelina. U jednoj od njih, pod nazivom „Dobri stari folklorni nastupi“, koji će se seliti diljem Varaždinske županije, posjetitelji će moći uživati u nastupu pet folklornih skupina koje dolaze iz čitavog svijeta od Kolumbije, Amerike, Slovenije, Švicarske, Ukrajine i Hrvatske. Tako će osim Varaždina folkloraši nastupiti i u općinama Ljubešćica, Sračinec, Visoko, te u Varaždinskim Toplicama.

- Doista smo se potrudili da u našu županiju dovedemo najbolje certificirane folklorne skupine iz cijelog svijeta. Tako će se po prvi puta predstaviti folkloraši iz Kolumbije i Amerike. Od naših predstavnika nastupit će Varaždinski folklorni ansambl. Nismo zaboravili ni na naše najmlađe članove folklorno-umjetničkih društava. Ujedno za najmlađe žitelje Varaždina bit će organizirane edukativne radionice i čitaonice u jutarnjim satima u palači Herzer, a jedna od atrakcija bit će i umjetnička instalacija koja će krasiti pročelje Županijske palače – najavila je Petra Golubar i podsjetila kako je COFA prvi varaždinski certificirani međunarodni folklorni festival, koji je svoju oznaku kvalitete stekao članstvom u međunarodnoj krovnoj organizaciji CIOFF, u partnerstvu s UNESCO-om.

COFA_varazdin_04072022_4.jpg

Riječ je o međunarodnoj organizaciji koja se bavi folklornim festivalima i očuvanju kulturne baštine te okuplja preko 130 članica iz cijelog svijeta.

Juliette Janušić, predstavnica Udruge SVIMA, istaknula je kako su osim folklornih nastupa predvidjeli i festivalske cjeline za stručnu javnost, predstavnike institucija, ali i za same građane u vidu panel rasprava i predavanja.

Varaždinski gradonačelnik dr.sc. Neven Bosilj naglasio je kako je Varaždin prepoznat kao grad vrhunskih, ponajboljih festivala na međunarodnoj razini.

COFA_varazdin_04072022_3.jpg

- Veseli me što ćemo moći u Varaždinu vidjeti tradicijske plesove daleke Kolumbije ili SAD-a, kao i europskih zemalja, Švicarske u kojoj imamo i grad prijatelj Schaffhausen, Ukrajine i Slovenije. Ovim festivalom promoviramo i naš grad, našu turističku ponudu i našu nematerijalnu kulturnu baštinu, a kulturno nasljeđe se najbolje upoznaje i prenosi na mlađe generacije kroz ples, glazbu, običaje, gastronomiju. Također uspostavljamo dobru međunarodnu kulturnu suradnju. Siguran sam da će naši sugrađani uživati na festivalu i pozivam sve na svečano otvorenje u nedjelju na Kapucinski trg.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Zamjenica župana Silvija Zagorec naglasila je važnost uloge folklora kao suvremenog promicatelja narodne kulture.

COFA_varazdin_04072022_2.jpg

- Folklor je stvar nasljeđa, kulture i identiteta – onoga što nas čini drugačijima od drugih i ne kaže se uzalud „bolje da umre selo, nego običaji“. Osim što ćemo folklornim sadržajem upoznati svoju baštinu, narječje, kulturu, isto tako upoznat ćemo se s elementima drugih zemalja. Na taj način spoznat ćemo vrijednost međusobnog uvažavanja i tolerancije. Stoga pozivam sve mještane Varaždinske županije neka dođu i uživaju u besplatnim folkornim nastupima, edukativnim programima, kreativnim radionicama te se upoznaju s raznolikom kulturnom baštinom iz raznih krajeva svijeta – pozvala je zamjenica Zagorec.

Službena ceremonija Festivala bit će 10. srpnja s početkom u 19:30 sati na Kapucinskom trgu u Varaždinu, dok će se službena ceremonija zatvaranja festivala održati 15. srpnja na istom mjestu u isto vrijeme. Ulaz za posjetitelje je besplatan. Generalni pokrovitelj Festivala je Varaždinska županija, a pokrovitelj Grad Varaždin.

COFA_varazdin_04072022_5.jpg

COFA_varazdin_04072022_6.jpg

COFA_varazdin_04072022_7.jpg

COFA_varazdin_04072022_8.jpg

COFA_varazdin_04072022_9.jpg