Uz 300. Srijedu u Muzeju predstavljeni raskošni katalog i kuharica iz 1802. Foto: GMV/fb

Uz 300. Srijedu u Muzeju predstavljeni raskošni katalog i kuharica iz 1802.

J. Marčec/vv | 23.10.2023. u 15:16h | Objavljeno u Društvo

Nakon izložbe Dobar tek!, 7. prosinca otvora se i svojevrsni nastavak, izložba - Bistra kaplja vrednija od zlata, na kojoj će predstaviti povijest vina u našem kraju

U punoj multimedijskoj dvorani palače Herzer prošle je srijede, 18. listopada, održano predstavljanje raskošnog kataloga i kuharice koje su vrijedni varaždinski muzealci priredili uz atraktivnu izložbu Dobar tek!.

Na ovoj, jubilarnoj 300. Srijedi u Muzeju, predstavljen je i 60. Varaždinski muzealac.

- Sa Srijedom u Muzeju počeli smo još 2014. godine, kako bi Varaždinci znali da jedan dan u tjednu moraju rezervirati za Muzej i da jednom tjedno mogu na izložbu, koncert, predavanje ili predstavljanje knjiga. Već nakon pedesetak srijeda proglašeni smo kulturnim fenomenom ne samo u Varaždinu nego i u Hrvatskoj, pa večeras s neskrivenim zadovoljstvom obilježavamo 300. Srijedu u Muzeju. Godišnje organiziramo od 30 do 35 Srijeda, a i dalje imamo više zainteresiranih za sudjelovanje od slobodnih termina. Uz to, možemo se pohvaliti da svaka Srijeda ima svoju publiku, pa smo u prvih sto imali čak 10 tisuća posjetitelja. I ova, jubilarna, 300. Srijeda u muzeju, na kojoj predstavljamo raskošni katalog i možda najstariju kuharicu u ovom dijelu Europe, koje smo izdali uz izložbu Dobar tek!, potvrđuje da su sva naša događanja srijedom dobro posjećena – rekao je Miran Bojanić Morandini, ravnatelj varaždinskog Gradskog muzeja.

Bistra kaplja vrednija od zlata

Atraktivna izložba Dobar tek! Otvorena je u palači Herzer prošle godine, uz Dan grada, a bit će otvorena do kraja studenoga. Izložbu je do sada pogledalo već više od 5 tisuća posjetitelja, a uz izložbu su organizirane i brojne radionice te aktivnosti za sve generacije, koje su također imale sjajan odaziv.

- Izložba je odlično posjećena, a iako to nismo uspjeli zabilježiti slikom, u knjizi dojmova smo pronašli da je u vrijeme Špancirfesta vrijeme za nju izdvojio i Alex Kapranos, frontmen grupe Franz Ferdinand. Nakon izložbe Dobar tek!, 7. prosinca ćemo otvoriti i njen svojevrsni nastavak. Bit će to izložba - Bistra kaplja vrednija od zlata, na kojoj ćemo predstaviti povijest vina u našem kraju - najavio je ravnatelj Gradskog muzeja.

sum300-1-1.jpg

Opsežan i raskošan katalog, kao i izložba rezultat su zajedničkog rada svih muzealaca, no za katalog je kao glavna urednica bila zadužena Petra Marincel, viša kustosica dokumentaristica u GMV-u.

- Ovaj katalog je svojevrsna točka na i izložbe Dobar tek! na kojoj je predstavljeno gotovo sedam stotina izložaka. U katalogu se na 208 stranica, kroz osam velikih cjelina i s 28 podtema obrađuje kultura hrane varaždinskog kraja, počevši od proizvodnje hrane u prapovijesti, pa distribucije, skladištenja, pripreme i konzumacije hrane i serviranja, sve do pogleda u budućnost. Posebna cjelina je Mona Spiza na kojoj smo predstavili hranu s konzervatorsko-restauratorskog aspekta. Katalog sadrži 671 katalošku jedinicu s više od 700 fotografija i na vrlo dobar način zaokružuje ovu izložbu – rekla je Petra Marincel.

Kuharica na njemačkom, pisana goticom

Na prošlotjednoj, jubilarnoj Srijedi u muzeju predstavljen je i prijevod rukopisne kuharice koja se čuva u Gradskom Muzeju Varaždin - Kuharica raznovrsnih jela / Ein Koch Buch von allerhand Speisen.

- Riječ je o kuharici koja je nastala 1802. godine u Varaždinu, autora Antona Grima, koji je u Varaždin došao iz južne Češke. Prema dostupnim podacima Grim je rođen 1781. godine, pa je zapravo vrlo mlad sakupio i zabilježio sve te recepte koje smo objavili u ovoj kuharici. Kuharica se u Gradskom muzeju čuva već desetljećima, a odlučili smo ju objaviti upravo uz ovu atraktivnu izložbu. Ona je u originalu na njemačkom, pisana goticom pa nam je u transliteraciji pomogla profesorica Andreja Talan Gombar, a za prijevod s njemačkog zaslužna je dr.sc. Sanja Županić – rekla je muzejska savjetnica Spomenka Težak.

sum_300-2-2.jpg

Na 192 stranice ovog atraktivnog izdanja objavljeno je 209 recepata, od juha i predjela, do jela od riba, mesa i peradi te deserata, kojima je posvećen velik dio ove povijesne kuharice.

Ciklus Srijeda u Muzeju bit će nastavljenu srijedu, 25. listopada, kada će u palači Herzer od 19 sati arheologinje Marina Šimek i Martina Matijaško te Dubravko Šincek, suradnik u brojnim speleološkim i arheološkim istraživanjima, govoriti o srednjovjekovnim visinskim utvrdama na Ivanščici i Kalniku.