USPJEH Juraj Kolarić svjetski prvak u robotici

| 29.6.2018. u 13:20h | Objavljeno u Društvo

Učenik VI. osnovne škole Juraj Kolarić je zajedno s Jankom Pribičevićem, a pod mentorstvom Zorana Pribičevića, osvojio zlatnu medalju na svjetskom natjecanju RoboCup koje se održalo u Montrealu od 18. do 22. lipnja.

Tim je povodom u Gradskoj vijećnici zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica primila Juraja te mu uručila nagradu.

- Biti svjetski prvak je odličan osjećaj, nije da se to događa svaki dan. Na natjecanje smo išli tjedan dana prije kako bi razgledali grad i da se priviknemo na vremensku zonu jer je razlika šest sati - rekao je svjetski prvak Juraj Kolarić, navodeći kako je zlatnu medalju osvojio u kategoriji Rescue Maze

- Robot mora proći kroz cijeli labirint a usput mora ispunjavati različite zadatke zadane u labirintu, odnosno izbacuje paketiće kao prvu pomoć na toplinske i vizualne žrtve koje predstavljaju ljude izgubljene u labirintu - objasnio je Juraj.

Natjecao se u tri različite kategorije - Rescue Maze, Rescue Line i Speed Line, a sva tri robota (Vedrana, Vedrana Juniora i Slavka) radio je godinu dana.

Dodao je kako je konkurencija bila velika, no da se već prvi dan znalo tko će pobijediti jer su sve uspjeli dobro napraviti.

Juraj je svoje mjesto u reprezentaciji zaslužio osvajanjem zlata na Otvorenom prvenstvu Austrije, Otvorenom prvenstvu Slovenije i zlata s europskog prvenstva u Italiji.

Nacionalni predstavnik Hrvatske u RoboCup federaciji, Ivica Kolarić istaknuo je kako je ove godine bila najveća konkurancija sa čak 35 ekipa od kojih su najjači japanski, njemački i kineski timovi koji rade vrhunske stvari i napredni su u mnogim područjima. Dodao je kako je ovo već druga godina zaredom kako su hrvatski roboti najbolji na svijetu.

- Važno je znati koliko si dobar, koliko si uspješan u svim tim rezultatima. Hrvatski roboti su u svjetskim okvirima trenutno najbolji. To su najbolji edukacijski roboti na svijetu. Mislim da Hrvatska treba takve robote uvesti u škole i da naši učenici u osnovnim i srednjim školama mogu raditi sa najboljim stvarima, s najboljim robotima. Nikako nisam za to da se uvoze strani roboti - rekao je Ivica Kolarić te istaknuo kako specifičnost hrvatskih robota kao što su kotači preuzeti od rola koji su Juraju omogućili veliku prednost.

- Smatram da ovi rezultati nisu uspjeh hrvatskog obrazovnog sustava jer da je tako, uspjeh bi bio na nešto širem i većem nivou. Rekao bih da je to uspjeh pojedinaca koji svojem radom i zalaganjem postižu vrhunske rezultate - istakno je Kolarić

IMG_20180629_090041.jpg

 

 

IMG_20180629_091328.jpg

IMG_20180629_092011.jpg