Uskoro Dan varaždinskog placa i premijera prve koračnice skladane u čast jedne tržnice!

J.Š./ Varaždinske vijesti | 9.9.2021. u 15:00h | Objavljeno u Društvo

Prvu javnu izvedbu marša Davora Bobića "Varaždinski plac" izvest će u subotu 18. rujna puhački orkestar KUD-a Hrvatskih željeznica pod ravnanjem prof. Darka Navoja

Dan varaždinskog placa ove će godine obilježiti prva javna izvedba koračnice "Varaždinski plac" koju je u čast tržnici skladao poznati varaždinski glazbeni umjetnik Davor Bobić.

Djelo će, naravno na varaždinskome placu, povodom Dana placa, u subotu 18. rujna u 10 sati izvesti puhački orkestar KUD-a Hrvatskih željeznica pod ravnanjem prof. Darka Navoja.

Zahvaljujući ovom neobičnom rođendanskom poklonu, varaždinska tržnica može se pohvaliti da je jedina u Hrvatskoj, u čiju je čast skladana ni manje ni više nego – koračnica.

Pisana je u formi tradicionalne trodijelne koračnice, no u jednom odlomku autor uvodi plesnu formu valcera te domišljato koristi popularne gradske popijevke ''Vu Varaždinu na placu ja pajdašicu mam'' i '' Već tri dana jašem ja 'z Varaždina''.

Više detalja zasada nije poznato, no svi znatiželjnici pozivaju se da dođu na plac iduće subote i uživo poprate prvu javnu izvedbu ove jedinstvene skladbe.

Osim dobre glazbe, na tržnici će biti i dobre hrane te dobrog društva, kako to i priliči Danu varaždinskog placa. Već poznata gošća, gastro blogerica Sandra Gašparić pokazat će kako pripremiti grah salatu za zimnicu. Posjetitelji će moći i osvojiti staklenku u nagradnoj igri s Krunoslavom Čolom. Sandri će se pridružiti žene iz udruga "Hajdina", "Kelemen" i "Naši cajti" koje će nuditi tradicionalne domaće slastice.

Za veseli štimung brinut će tamburaši sastava "Sede", dok najmlađim "facama s placa" Gradska tržnica poklanja besplatno oslikavanje lica od 9 do 11 sati. Osim u dobrom štimungu, na placu ćete uživati u dobroj i povoljnoj kupnji.

Na tržnicu su upravo stigle ovogodišnje jabuke i kruške, a za one koji pripremaju zimnicu ovdje su paprike, rajčice, patlidžani, mladi grah i ostalo sezonsko voće i povrće. Od novosti na Gradskoj tržnici dodajmo i da se postojećoj ribarnici pridružila još jedna s dnevno svježom ponudom ribe iz Jadrana što je dobra vijest za sve ljubitelje morskih plodova. Otvorena je i nova trgovina svježim kolačima, za sve slatkoljupce.

Mnogo je razloga za posjetiti Gradsku tržnicu. Koji god razlog izabrali, domaćini vam žele dobrodošlicu uz poziv na odgovorno ponašanje.

Označeno u