UPS Fest: Medalje pivarima i iz Helsinkija, Češke te Vojvodine, a najbolji kućni pivar iz Kotoribe

VV | 12.7.2023. u 09:09h | Objavljeno u Društvo

Veselo i zabavno, ali i poučno, bilo je na UPS festu, koje je protekle subote okupio gotovo petstotinjak ljubitelja piva kod varaždinske sportske dvorane na Dravi, koji su se tu zabavljali sve do ranih sati jutarnjih idućega dana i tako po pet put pokazali gdje je najbolji pivski festival sjeverno od Zagreba, ali i šire.

Više nego dobrom ozračju, uz glazbeni program, doprinijele su zabavne igre, kao što je utrka na milju s ispijanjem piva, brzom ispijanju te ispijanju piva s ljutim začinima, odnosno tzv ljutog piva. Utrku je započelo jedanaest sudionika, svi su došli do cilja, pri čemu je najbrži bio Fin Hrvaćanin, zatim Tomislav Sabolić Ćale te Stjepan Đurinović, dok je pobjednik natjecanja u ispijanju ljute pive ove godine Petar Prateći, koji je jedini popio 80ml/l Caroline, a Tomica Pokišić prvak je u eksanju. Festival je i ove godine okupio veliki broj kućnih pivara, koji su se družili i razmjenjivali iskustva u proizvodnji piva. UPS fest, kojeg priređuje Udruga pivara sjever, jedinstvena je prilika da se isproba skoro stotinjak piva različitih kako po stilovima, tako i kvaliteti koja u svakom slučaju znatno razlikuje od komercijalnih.

Natjecanje u kućnom pivarstvu odvijalo se u sedam kategorija. U prvoj, Lager & Hybrid, brončana medalja pripala je pivu Stil German Pils Petra Generalića iz Splita, srebrna medalja Stil California Common Krešimira Markova s Murtera, a zlatna medalja pivu Stil Helles Bock Andrije Sunka iz Zagreba. U kategoriji Hoppy Beer brončanu medalju osvojilo je pivo Stil NEIPA Nikole Kenjija iz Trnovca, srebro Stil Cold IPA Gorana Parabića iz Ludbrega, a zlatno Stil NEIPA Miroslava Matoteka iz Kotoribe.

ups_fest_1.jpg

U kategoriji Strong Beer brončanu medalju dobilo je pivo Stil Wee Heavy Ante Prižmića iz Splita, srebro Stil English Barleywine Dimitra Jovanovskog iz Zagreba, a zlato Stil Belgian Dark Strong Ale Tomija Kordića iz Vinkovaca. U ovoj kategoriji valja spomenuti i “honorable mention” za pivo Stil English Barleywine koje je skuhao Markku Leminen iz Helsinkija, odnosno za Stil Doppelbock Monike Merlin Grdinić iz Zagreba.

U kategoriji Dark Beer bronca je otišla pivu Stil Irish Stout Petra Generalića iz Splita, srebro Stil Foreign Extra Stout Karla Sklepića iz Samobora, a zlato pivu Stil Czech Dark Lager Nevenka Dolovskog iz Ludbrega.

U kategoriji Saison & Wheat Beer brončanu medalju osvojilo je pivo Stil Witbier Zlatka Merkaša iz Krapine, srebrnu medalju Stil Saison - Janka Cvitaša iz Zagreba, a zlato Stil Saison Adriana Milina iz Zagreba. Honorable Mention: Stil Witbier - Milan Skendžić iz Novog Sada.

ups_fest_6.jpg

U kategoriji Sour Beer bončana medalja pripala je pivu Stil Flanders Red Ale Petra Měrka iz Češke, srebrna medalja Stil Fruit Beer Josipa Kalapsa iz Hlebina, a zlato Stil Wild Specialty Beer Tima Oja iz Kylmälä (Finska). U kategoriji Fruit, Wood & Spice Beer broncu je osvojilo pivo Stil Specialty Wood-Aged Beer Bojana Grdinića iz Zagreba, srebrnu medalju Stil Spice, Herb, or Vegetable Beer također Bojana Grdinića, a zlato Stil Spice, Herb, or Vegetable Beer Markku Leminena iz Helsinkija.

Nagradu BEST OF SHOW osvojio je Miroslav Matotek sa svojim pivom u kategoriji NEIPA imena Galactic Glow. Nagradu su mu uručili varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i Jagor Strahonja iz Opreme Ludbreg, dok će pivo biti skuhano u velikoj šarži u varaždinskoj pivovari Saperlot.

ups_fest.jpg

Prvi UPS fest održan je 2017. godine. Prvu pobjedu odnio je Velimir Horvat iz Poznanovca, koji je svojim “Stoutom sa okusom maline”. 2018. godine je od 187 prijavljenih piva - status pobjednika odnio je “Londonski tapir”, English porter pivo pulskog kućnog majstora piva Bojana Grdinića dok je 2019. godine prestižna titula za najbolje pivo (u stilu belgian blond ale) otišlo u Osijek Ivanu Erdeljiću. Po njegovoj je recepturi u prvoj pandemijskoj godini u ograničenoj seriji u pivovari “Lepi dečki” napravljeno i naše prvo festivalsko “best of show” pivo. Lani je pobjedu odnio Ivan Kuže sa “munich duknkelom” koje se kuhalo u siječnju ove godine u pivovari Saperlot koja i ove godine sponzorski prati festival.

ups_fest_bosilj_stanekovic.jpg

Označeno u