UPISI U prvim razredima mjesta za 2.194 osmaša, nova zanimanja mljekar i staklar Foto: Ilustracija/Pixabay

UPISI U prvim razredima mjesta za 2.194 osmaša, nova zanimanja mljekar i staklar

IHR/Varaždinske vijesti | 14.6.2020. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

Koju školu upisati i koje zanimanje odabrati glavno je pitanje za 1.717 učenika osmih razreda iz Varaždinske županije. Upisi su pred vratima, a iako se sami upisi u prve razrede srednjih škola već godinama obavljaju online, epidemija koronavirusa pomaknula je datume. Iako su prijave osmaša već započele 1. lipnja, prijave učenika za obrazovne programe provodit će se od 8. do 12. srpnja, a jesu li upisali željeni program učenici osmih razreda doznat će tek krajem idućeg mjeseca, točnije 25. srpnja kada će biti objavljene konačne ljestvice poretka. Dokumente potrebne za upis učenici u škole moraju dostaviti od 27. do 31. srpnja, a ove godine je novost da se oni mogu školama dostaviti i online.

Više mjesta nego učenika

U osnovnim školama Varaždinske županije sve je spremno za upise. S obzirom na to da je ove godine zbog koronavirusa izostala uobičajena kampanja kojom srednje škole promoviraju svoje programe i zanimanja učenicima osmih razreda osnovnih škola Varaždinske županije, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek navodi kako to neće utjecati na ovogodišnje upise.
- Zbog epidemije koronavirusa i mjera HZJZ-a kojih smo se morali pridržavati, nije bilo moguće organizirati klasičnu kampanju za upis u srednje škole. No, to ne znači da se neće održati, nego će biti u digitalnom obliku, a u sklopu kampanje bit će i promocija strukovnih zanimanja – navodi pročelnik Huđek.

U prvim razredima srednjih škola Varaždinske županije ima dovoljno mjesta za sve osmaše. Prema podacima Varaždinske županije, osme razrede ove školske godine završava 1.717 učenika: 1.273 učenika osmih razreda u školama kojima je osnivač Varaždinska županija te 444 osmaša iz škola kojima je osnivač Grad Varaždin. Za sve učenike osmih razreda dovoljno je mjesta u prvim razredima srednjih škola, ukupno 2.194 mjesta u čak 106 razredna odjela.
Osmaše očekuju i novi obrazovni programi.

- I ove godine u srednjim školama Varaždinske županije pokrenuti su novi obrazovni programi. U Srednjoj školi Ludbreg pokrenut je program CNC operater po modelu dualnog obrazovanja, a učenici u toj školi mogu upisati i program kuhara, također po modelu dualnog obrazovanja. U Srednjoj strukovnoj školi Varaždin upisuju se frizeri i kozmetičari po dualnom modelu obrazovanja, a učenici se mogu školovati i za mljekara te staklara (JMO). Donesen je i novi strukovni kurikulum za program Tehničara cestovnog prometa u Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin – navodi pročelnik Huđek.

Iako su neka zanimanja teško zapošljiva, neće biti ukidanja niti jednog obrazovnog programa. Ipak, pročelnik Huđek otkriva kako je u području ekonomije smanjen broj upisnih mjesta te su se pri planiranju upisa vodili preporukama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Gdje su dimnjačari i mesari?

Među deficitarnim zanimanjima u Varaždinskoj županiji su limari. Program za njihovo školovanje provodi se u Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin. Iako s ovim zanimanjem učenici mogu brzo do posla, za taj program nije bilo prevelikog interesa osmaša.

- I ove godine planom upisa predviđen je upis učenika i za to deficitarno zanimanje te smo predvidjeli šest upisanih mjesta – doznali smo od pročelnika Huđeka.

Slab interes učenika koji su upisivali prve razrede srednjih škola bio je i za deficitarna zanimanja dimnjačar, krojač, mesar i modelar obuće i kožne galanterije, programe koji se provode na Srednjoj strukovnoj školi Varaždin. Ti će se programi provoditi i u novoj školskoj godini, naravno, bude li dovoljno interesa.

- Sva navedena deficitarna zanimanja uvrštena su u strukturu upisa Srednje strukovne škole Varaždin. Za zanimanja dimnjačar, krojač i mesar predviđeno je po šest upisnih mjesta za svako zanimanje, a za galanterista osam upisnih mjesta – zaključio je na kraju pročelnik Huđek.

 KOJA SU DEFICITARNA ZANIMANJA?

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja za svaku županiju, pa tako i za Varaždinsku županiju. Od dvogodišnjih ili trogodišnjih srednjoškolskih programa deficitarna zanimanja su armirač, fasader, zavarivač, krojač, tesar, zidar, limar, elektroinstalater, vozač motornog vozila, instalater kućnih instalacija, rukovatelj samohodnim građevinskim strojevima, keramičar oblagač, autolakirer, automehaničar, kuhar, konobar, soboslikar ličilac, mesar, autolimar, monter suhe gradnje, stolar, obućar, galanterist, strojobravar, dimnjačar, prodavač, grafičar tiska, slastičar i tapetar, a od četverogodišnjih elektrotehničar.