UPISI Navala na gimnazije, zdravstvena i strojarska zanimanja, pekari i limari, gdje ste? Foto: Ilustracija/Srednja strukovna škola Varaždin

UPISI Navala na gimnazije, zdravstvena i strojarska zanimanja, pekari i limari, gdje ste?

IHR/Varaždinske vijesti | 20.7.2020. u 08:10h | Objavljeno u Društvo

Opća i prirodoslovno-matematička gimnazija te zanimanja u području zdravstva i strojarstva ove su godine najpopularniji među osmašima iz Varaždinske županije, dok je najslabiji interes za strukovna zanimanja. Iako je riječ o deficitarnim zanimanjima u kojima su osigurane mjesečne stipendije i do 1.500 kuna, za ta se zanimanja prijavio mali broj učenika.

Stipendije slaba motivacija

- Za pekare, stolare, soboslikare, tapetare, dimnjačare, mesare i staklare imamo po jednog do dva učenika prijavljeno, a upisujemo ih između šestero i osmero. Primjerice, za zanimanje dimnjačara prijavio se samo jedan učenik, kao i za mljekara, program koji smo imali zadnji puta prije deset godina. Riječ je o obrtničkim deficitarnim zanimanjima traženim na tržištu rada, gdje su učenicima osigurane stipendije do 1.500 kuna, a nakon škole siguran posao, no to očito nije dovoljna motivacija za upis u ta zanimanja. Prošla godina nam je ipak bila bolja, a tome je pridonijela nacionalna kampanja koja je ove godine izostala zbog koronavirusa - rekao je Dražen Koščak, ravnatelj Srednje strukovne škole Varaždin.

Prema trenutnoj situaciji od kraja prošlog tjedna, popunjena je i Strojarska i prometna škola Varaždin. Ipak, ravnatelj te škole Milan Žunar razočaran je što je najmanji interes za limare – JMO, za koje je prijavljeno 13 učenika za šest upisnih mjesta, od kojih pravo upisa ima tek polovica prijavljenih učenika.

- Pozivamo učenike i roditelje da dodatno razmisle u upisu u to zanimanje kojeg jedino ove godine, uz našu školu, nudi i Tehnička škola Karlovac, koja također upisuje šest učenika u taj program. Dakle, u najboljem slučaju za tri godine samo će 12 profesionalnih limara izaći na tržište rada u cijeloj Republici Hrvatskoj. Za upis u to zanimanje potrebna je visoka zdravstvena sposobnost i odgovorno ponašanje, a tijekom školovanja nude se stipendije i učeničke nagrade, a po završetku školovanja siguran i dobro plaćen posao – doznali smo od ravnatelja Žunara koji je zadovoljan interesom osmaša za ostala zanimanja

Najveći interes je za instalatera kućnih instalacija – JMO, gdje je prijavljeno 67 učenika na osam upisnih mjesta, slijedi automehatroničar – JMO, zanimanje za koje je prijavljeno 99 učenika na 16 upisnih mjesta, a odličan interes je i za tehnička zanimanja.

U Srednjoj školi Arboretum Opeka najveći interes je za veterinarskog tehničara, a najslabiji za zanimanje voćar-vinogradar-vinar, a u Srednjoj školi Ludbreg najslabiji je odaziv za zanimanja cvjećar i pekar.

- U tim zanimanjima bit će drugog upisnog roka s napomenom da treba još pričekati zadnji dan prijava jer prema trenutnoj situaciji dosta prijavljenih učenika ispada iz strojarskih zanimanja, gdje su ispod crte – rekao je Josip Zdelar, ravnatelj Srednje škole Ludbreg u kojoj ih je interes za sva ostala zanimanja, posebno u području strojarstva, iznenadio.

- Najpopularnija su zanimanja u području strojarstva i to strojarski računalni tehničar, CNC operater, CNC operater (dualno), strojobravar i tokar – rekao je Zdelar.

Već prvi dan - popunjeni

Iako je svake godine interes za gimnazijske programe velik, ove godine interes osmaša još je više iznenadio.

- Interes za našu školu čak je i porastao. Bili smo puni prvu večer nakon početka prijava, i to s učenicima koji su Prvu gimnaziju Varaždin označavali prvim prioritetom. Ono što nas veseli je visok broj bodova s kojima se učenici prijavljuju u našu školu po svim programima – ustvrdila je.

Navodi kako su svi programi prilično „traženi”, što je svojevrsno iznenađenje.

- Možda malu prevagu nosi prirodoslovno-matematička gimnazija, a iza nje opća gimnazija – istaknula je ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić.

Na Drugoj gimnaziji Varaždin interes učenika ove je godine šest puta veći u odnosu na mogućnost upisa.

- Nadamo se da ćemo dobiti što kvalitetnije učenike kojima je zaista Druga gimnazija prvi izbor i prioritet – istaknula je ravnateljica Zdravka Grđan.

Veliki interes ove godine vlada i za upis u Medicinsku školu Varaždin i to za sve smjerove: medicinska sestra/tehničar opće njege, zdravstveno-laboratorijski tehničar, fizioterapeutski tehničar te prirodoslovna gimnazija.

- Vjerojatno jesenskog roka neće biti – rekla je ravnateljica Medicinske škole Mirjana Grabar Kruljac.

Veći interes za upis u sve programe ove godine ima i Elektrostrojarska škola Varaždin.

- Ove godine još je veći interes za sva zanimanja i to za 200 posto više od onoga što možemo upisati, a radi se o prvom izboru – rekao je ravnatelj te škole Igor Kos.

I u Gospodarskoj školi Varaždin iznenađeni su interesom osmaša, posebno za zanimanje ekonomist.

- Interes za to zanimanje nas je malo iznenadio, no veliko zanimanje učenici osmih razreda pokazali su i za hotelijersko-turističke tehničare, kuhare i upravne referente. U ovom trenutku mogla bih upisati više konobara od jednog razreda, kako je planirano – rekla je ravnateljica Gospodarske škole Katica Kalogjera Novak.

Prijave obrazovnih programa i upisi

 Prijave obrazovnih programa za upis u prve razrede srednjih škola traju do srijede, 22. srpnja, a konačne ljestvice poretka bit će objavljene 25. srpnja, nakon čega slijede upisi. Dokumente potrebne za upis učenici moraju dostaviti od 27. do 31. srpnja, a ove godine je novost da se oni mogu školama dostaviti i online.

Prijave obrazovnih programa za upis u prve razrede srednjih škola traju do srijede, 22. srpnja, a konačne ljestvice poretka bit će objavljene 25. srpnja, nakon čega slijede upisi.

Dokumente potrebne za upis učenici moraju dostaviti od 27. do 31. srpnja, a ove godine je novost da se oni mogu školama dostaviti i online.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci