„Ulica nije dom“: Obilježen Svjetski dan beskućnika

VV | 10.10.2022. u 18:56h | Objavljeno u Društvo

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković u ponedjeljak je povodom obilježavanja Svjetskog dana beskućnika posjetio izložbenu kućicu Udruge Novi put na kojoj su izloženi promotivni materijali i kreativni radovi korisnika udruge. Članovi udruge tako građanima prezentiraju aktivnosti i ručne radove korisnika prenoćišta koje oni izrađuju tijekom cijele godine. Uz zamjenika gradonačelnika, podršku Udruzi Novi put i predsjedniku Nikoli Dugandžiću dale su i zamjenica pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Andreja Bobek, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije Ljubica Božić i ravnateljica Društva Crvenog križa Varaždinske županije Sandra Vidaček.

- Senzibilizacija javnosti i upoznavanje s problemima beskućnika putem ovakvih projekata i programa koje provode od velikog je značaja kako bi se oni što bolje integrirali u društvo, ali i da se kod naših građana probudi empatija i da ih se osvijesti kako su neke životne situacije nepredvidive i mogu se uistinu svakome dogoditi. S druge strane, beskućnici kroz takve aktivnosti imaju prilike osjetiti da postoji nada da se „izvuku“ iz teške situacije i da će ih društvo, zajednica, ponovo prihvatiti, da život nije gotov. Grad Varaždin svake godine sve više ulaže i radi na poboljšanju uvjeta života u prenoćištu. Ove godine sanirali smo sanitarni čvor, elektroinstalacije, povećali sredstva u Proračunu, a želja nam je izgraditi novi prostor za njih u budućnosti - rekao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Grad Varaždin je nakon Zagreba, Splita i Rijeke bio četvrti grad koji je organizirao smještaj za beskućnike u Republici Hrvatskoj putem Udruge Novi put, a danas za smještaj beskućnika i održavanje prihvatilišta u Proračunu izdvaja 400 tisuća kuna.