Udruga pivara Sjever i Sveučilište Sjever zajedno do novih znanja i aktivnosti za studente prehrambene tehnologije

vv / ss | 16.5.2023. u 14:28h | Objavljeno u Društvo

Definiranje stručnih, istraživačkih i projektnih zadataka za studente Sveučilišta Sjever, njihovo stručno i praktično usavršavanje, unapređenje i razvoj studentskih programa prilagođenih potrebama tržišta rada, organizacija stručnih i znanstvenih skupova neka su od područja suradnje između Sveučilišta Sjever i Udruge Pivara Sjever koji su u Sveučilišnom centru Varaždin 15. svibnja 2023. potpisali ugovor o suradnji.

1X5A5229-1024x682.jpg

„Sveučilište Sjever kontinuirano radi na povezivanju s tržištem rada i realnim sektorom i ova suradnja sigurno će dati doprinos da sjever Hrvatske osim po vrhunskim vinima bude poznat i po vrhunskim pivama. Našim studentima na Odjelu za prehrambenu tehnologiju u Sveučilišnom centru Koprivnica nastojimo osigurati najbolje uvjete za obrazovanje, u opremljenim laboratorijima s kvalitetnim nastavnim kadrom, a suradnje poput ove s Udrugom pivara Sjever dodatak su nastojanjima da našim studentima osiguramo nova znanja i iz izvan Sveučilišta“, istaknuo je prof. dr. sc. Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever, koji je zajedno s prorektorom Sveučilišnog centra Varaždin prof. dr. sc. Damirom Vusićem pozdravio potpisnike ugovora-pročelnika Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever izv. prof. dr. sc. Bojana Šarkanja i predstavnike Udruge pivara Sjever-predsjednika Tomislava Uroića i njegovog zamjenika Matiju Mišaka.

Suradnja će biti kompleksa i omogućiti će studentima da steknu nova znanja, a uskoro će moći sudjelovati na petom izdaju UPS festa-festivala natjecanja kućnih pivara koji će se održati 8. srpnja u varaždinskoj Areni.

„Udruga pivara Sjever nedavno se uključila u program Festivala znanosti na Sveučilištu Sjever i drago nam je da su studenti Sjevera pokazali interes za našu Udrugu“, istaknuo je Tomislav Uroić, predsjednik Udruge pivara Sjever, dodavši kako će se na UPS festu, koji će biti i međunarodni, predstaviti stotinjak kućnih pivara, a posjetitelje očekuje niz zanimljivih programa. Studentima Sveučilišta Sjever pružit će se i mogućnost da sudjeluju u ocjenjivanju najboljih piva i tako steknu nova iskustva u vrednovanju kvalitete piva.

1X5A5195-1024x682.jpg

Izv. prof. dr. sc. Šarkanj nakon potpisivanja ugovora o suradnji održao je kratku, vrlo zanimljivu prezentaciju pod nazivom „Kako je čaša našla pivo“, predstavivši u koje čaše treba točiti određenu vrstu pive.

„Surađujemo već Udrugom pivara Sjever i drago nam je da ćemo i temeljem ove formalne suradnje omogućiti našim studentima ali i članovima Udruge nova znanja, jer tko zna, možda netko od njih odluči upravo nakon studija baviti se bilo profesionalno, bilo kao hobi proizvodnjom pive. Novu generaciju studenata koju očekujemo u Sveučilišnom centru Koprivnica u novoj akademskoj godini čekaju moderni laboratoriji i predavaonice i nastavnici koji će im zajedno s partnerima iz realnog sektora osigurati kvalitetnu nastavu i brojna nova znanja potrebnih ne samo u ovom dijelu Hrvatske, već i puno šire“, istaknuo je pročelnik Šarkanj, te dodao kako se upravo i oprema novi poluindustrijski laboratorij s mini pivovarom gdje će i studenti, ali i ostali zainteresirani home-breweri moći naučiti kako izaći „iz podruma, ostaviti lonce i krenuti u craft scenu“.