Udruga savjetovališta "Uz tebe sam" Varaždin dobila priznanje Hrvatske udruge socijalnih radnika

VV | 22.3.2023. u 08:04h | Objavljeno u Društvo

Svjetski dan socijalnog rada obilježava se svaki treći utorak u mjesecu ožujku. Ove godine obilježen je dana 21.3.2023.godine pod nazivom „Poštivanje različitosti kroz zajedničko društveno djelovanje“. Svjetski dan socijalnog rada prilika je za snažnije profesionalno povezivanje u zagovaranju dostojanstva, prava i interesa korisnika, te senzibiliziranja šire javnosti za „druge i drugačije“, ali i za zalaganje za prava socijalnih radnika i drugih stručnjaka u sustavu socijalne skrbi. Ovogodišnja svečanost održana je u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu u organizaciji Hrvatske udruge socijalnih radnika. Hrvatska udruga socijalnih radnika tradicionalno je i ove godine dodijelila nagrade socijalnim radnicima, ustanovama socijalne skrbi i organizacijama civilnog društva koji su u proteklom razdoblju svojim znanjem, predanošću i odgovornim stručnim radom značajno doprinijeli razvoju profesije i boljoj zaštiti prava i interesa korisnika.

Ove godine priznanje Hrvatske udruge socijalnih radnika primila je Udruga savjetovališta „Uz tebe sam“ iz Varaždina na prijedlog Udruge socijalnih radnika Varaždinske županije. Nagradu je preuzela predsjednica Udruge Marina Kereša, prof.psihologije.

Udruga savjetovališta „Uz tebe sam“ je osnovana 2007. na inicijativu roditelja djece s teškoćama u razvoju Varaždinske županije i grada Varaždina s ciljem savjetovanja, edukacije, razvitka i unapređenja psihofizičkih sposobnosti i osamostaljivanja osoba s različitim vrstama teškoća u razvoju. Korisnici Udruge su djeca s teškoćama u razvoj, a uključena su djeca s poremećajima u ponašanju, učenju, tjelesnim oštećenjima te smanjenih intelektualnih sposobnosti, mlade osobe s invaliditetom s višestrukim oštećenjima i njihove obitelji.

Tijekom 15 godina postojanja Udruge provedeni su brojni projekti, aktivnosti, manifestacije i priredbe. Kroz njih su se ostvarivali specifični ciljevi poput unapređenja vještina korisnika za svakodnevno funkcioniranje, poticanje nediskriminacije, uključivanje korisnika u svakodnevni život zajednice, osiguravanje medicinske, rehabilitacijske i habilitacijske skrbi, edukacija i psihološka podrška roditeljima/skrbnicima korisnika, osiguravanje treninga socijalizacijskih vještina. Udruga je kroz svoj rad fokusirana i na uklanjanje prepreka i stavova koji vode diskriminaciji i socijalnom isključivanju mladih osoba s invaliditetom, djece s teškoćama u razvoju imajući za cilj aktivno uključivanje istih u javni život zajednice i omogućavanje sudjelovanja u svim aspektima funkcioniranja zajednice, što je od interesa za javno dobro te pridonosi razvoju i jačanju civilnog društva.

Kako bi se korisnicima osiguralo podizanje razine kvalitete života provode se različiti projekti. Istoimeni projekt „Uz tebe sam“ obuhvaća osobnu asistenciju mladim osobama s najtežim stupnjem invaliditeta i zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

„Subotnja čajanka“ projekt je koji se odnosi na provođenje glazbeno-plesnih, znanstvenih, likovnih, literarnih radionicama za mlade osobe s invaliditetom. Od ostalih projekata značajni su „Vjetar u leđa“ i „Dan za nas“ unutar kojeg su angažirani stručnjaci (logoped, edukacijski rehabilitator, fizikalni terapeut) za rad s djecom s teškoćama u razvoju. Kako bi prevenirali neželjena ponašanja i vršnjačko nasilje, s posebnim naglaskom na prevenciju nasilja prema djeci s teškoćama u razvoju provodili su tokom 2022. projekt „U tuđim cipelicama“ kojim je bilo obuhvaćeno tristotinjak učenika iz šest škola s područja Varaždinske županije. Također tokom 2022. provodili su projekt „Uspješno roditeljstvo – sretno dijete“ koji se odnosio na pružanje psihosocijalne podrške roditeljima djece s teškoćama u razvoju te je planiran nastavak projekta i u 2023. godini.

Od 2020. do 2023. godine Udruga je bila korisnica Institucionalne podrške Nacionalne zaklade koja je osiguravala financijska sredstava za zapošljavanje triju osoba u vidu jačanja organizacijske strukture Udruge.

U rad udruge tijekom cijele godine uključeno je preko 40-tak volontera koji svojim nesebičnim angažmanom pomažu u provođenju svih aktivnosti Udruge.

Za uspješan, kvalitetan i stručan rad 2018. Udruzi je dodijeljena Plaketa Grada Varaždina, a 2020. godine predsjednica Udruge Marina Kereša primila je Medalju Grada Varaždina zbog doprinosa na području socijalne skrbi.

337175466_125588480477584_5167911091490317522_n.jpg