Učenici Medicinske škole Varaždin osmislili projekt "Mentalno zdravlje za srce lavlje" Foto: Medicinska škola Varaždin

Učenici Medicinske škole Varaždin osmislili projekt "Mentalno zdravlje za srce lavlje"

VV | 19.3.2022. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

Medicinska škola Varaždin zadnjih nekoliko godina sudjeluje na smotri učeničkih projekata iz predmeta Građanski odgoj i obrazovanje. U sklopu projekata učenici se bave pitanjima koja ih muče i samostalno rješavaju probleme lokalne zajednice uz pomoć mentora.

- Projektna nastava ima brojne benefite kao što su provođenje istraživačkog rada, timski rad, razvoj prezentacijskih vještina i učenje otkrivanjem. Ove godine, osmislili smo projekt na temu mentalnog zdravlja pod nazivom “Mentalno zdravlje za srce lavlje” - izvijestila je Vanesa Bešenić, učenica 4.b, razreda čiji su učenici i osmislili projekt pod vodstvom mentorice Jadranke Težački s ciljem “Svi za jednog - jedan za sve”.

IMG-6d7245cc4cbe2654269bb68c8df92c40-V.jpg

Ovim projektom obuhvaćeni su predmeti Građanski odgoj i obrazovanje, Sociologija, Psihologija, Načela poučavanja, Etika i Zaštita mentalnog zdravlja. Cilj projekta je osvijestiti vršnjake i mlade o važnosti mentalnog zdravlja.

- Smatramo da je potrebno detabuizirati teške teme poput depresije, anksioznosti, bipolarnog poremećaja i suicida. To su bolesti, baš kao što je dijabetes, karijes, vitiligo, karcinom. Neke rezultiraju smrtnim ishodom, dok neke imaju vrlo blage simptome, no svakako se o njima treba posve otvoreno govoriti. S pacijenata koji boluju od mentalnih poremećaja trebala bi se maknuti stigma. To se može učiniti jedino edukacijom šire zajednice na način na koji smo educirani mi, učenici zdravstvene škole – jasno, otvoreno, znanstveno i bez ikakvog osuđivanja - napisala je Vanesa.

Tijekom projekta provođene su razne projektne aktivnosti, a među njima je bila i promocija putem društvenih mreža.

- Napravljena je Instagram stranica znakovitog naziva Fortis.cro što u prijevodu znači hrabrost, jakost, srčanost i važnost. Na stranici se kontinuirano objavljuju edukativni sadržaji o mentalnom zdravlju i postavljaju razna pitanja kako bi se potaknule ciljane skupine mladih na razgovor o navedenim temama. Provedeno je i istraživanje u kojem su anketirani svi učenici škole, s ciljem spoznaje kako online nastava utječe na njihovo mentalno zdravlje. U projekt su se uključili i stručnjaci škole (psihologinje i profesorica iz predmeta Zaštita mentalnog zdravlja) s kojima se razgovaralo o navedenim temama. Napravljena je i brošura koja će biti dostupna lokalnoj zajednici, a na njoj su navedeni kontakti službi kojima se mladi mogu obratiti za mentalnu pomoć te aplikacije za instant mentalnu pomoć - istaknula je Vanesa.

IMG-20220317-WA0015.jpg

Na temu cjelokupnog projekta izrađeni su plakati i prezentacija kojima će se projekt predstaviti lokalnim medijima i široj zajednici. Glavni cilj je doprijeti do što većeg broja mladih te povećati svjesnost o mentalnom zdravlju. U školi su organizirana predavanja koja su držali stručnjaci kojima je ova tema bliska i svakodnevna. Jedna od njih je splitska spisateljica Magdalena Mrčela koja u svojim romanima za mlade progovara upravo o poremećajima mentalnoga zdravlja, a druga je Ana Puljak, liječnica iz Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar“ koja je s učenicima škole održala radionicu na temu uspostavljanja emocionalne stabilnosti i kontrole.