Učenici i studenti s potresom pogođenih područja bez stanarine i u domovima u Varaždinu Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Učenici i studenti s potresom pogođenih područja bez stanarine i u domovima u Varaždinu

IHR/Varaždinske vijesti | 17.1.2021. u 09:07h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Kako bi pomogli studentima, ali i učenicima čiji su domovi stradali u potresu Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je odluku prema kojoj će podmiriti trošak smještaja studenata koji dolaze iz potresom zahvaćenih područja. Redoviti studenti, koji imaju prebivalište na području pogođenim potresom, oslobođeni su plaćanja stanarine od siječnja ove godine.

– Ministarstvo je poslalo u sve studentske i učeničke domove dopis da će za sve studente i učenike koji dolaze iz potresom zahvaćenih područja preuzeti plaćanje troškova onog dijela participacije koju oni inače plaćaju za studentski i učenički smještaj - najavio je ministar Radovan Fuchs.

Ravnatelj Studentskog centra Varaždin Nenad Milijaš potvrdio nam je kako će studenti koji dolaze s potresom pogođenih područja biti oslobođeni plaćanja stanarine od 1. siječnja do 15. srpnja.

- Još čekamo tumačenja tko i što će trebati dostaviti kao dokaz. Broj studenata koji će biti oslobođeni plaćanja stanarine se mijenja s obzirom da se svaki dan proširuje područje na kojem se proglašava elementarna nepogoda zbog potesa. Za sada imamo samo s područja Petrinja, Gline i Siska 27 studenata, međutim samo njih osmero nam je reklo da trebaju pomoć, dok je njih 17 reklo da imaju veća ili manja oštećenja. S obzirom da se područje za koje se proglašava elementarna nepogoda zbog potresa proširila i na Zagrebačku te Karlovačku županiju, vidjet ćemo koliko će studenata na kraju biti oslobođeno plaćanja stanarine - rekao je ravnatelj Milijaš.

Stanarine će biti oslobođena i jedna učenica koja je smještena u Učeničkom domu Varaždin.

- Riječ je o učenici s područja pogođenim potresom koja je oslobođena plaćanja stanarine u domu od siječnja ove godine – doznali smo od ravnatelja Učeničkog doma Varaždin Dražena Piskača.

Ministarstvo je od fakulteta tražilo da se studenti s područja pogođenog potresom oslobode participacije u troškovima studija, što su fakulteti s područja Varaždinske županije već i učinili.

Podsjećamo, Sveučilište Sjever oslobodilo je svoje studente koji dolaze iz potresom pogođenih područja plaćanja školarine za tekuću i sljedeću studijsku godinu, a manje školarine za studente iz Sisačko-moslavačke županije najavio je i Fakultet organizacije i informatike (FOI).