U Županijskoj palači održano predavanje povodom Međunarodnog praznika rada

VV | 28.4.2018. u 15:16h | Objavljeno u Društvo

U organizaciji Koordinacije za ljudska prava Varaždinske županije jučer je u Županijskoj palači u Varaždinu održano predavanje povodom Međunarodnog praznika rada. Predavanje pod nazivom „Socijalna tržišna Europa i Hrvatska: prošlost, sadašnjost i budućnost“ održao je institucionalni ekonomist iz Zagreba dr. sc. Mario Švigir.

Prisutne je uvodno pozdravila zamjenica predsjednice Koordinacije za ljudska prava Varaždinske županije Dubravka Biberdžić koja je istaknula razlog organiziranja takvog predavanja.

- Današnje predavanje organizirali smo kako bi obilježili Međunarodni praznik rada, u znak sjećanja na ogromne žrtve radnika u borbi za ljudsko dostojanstvo. Mi se organiziranjem današnjeg predavanja pridružujemo obilježavanju ovog povijesno važnog datuma za radnike i njihova prava, onako kako možemo sukladno našim nadležnostima i razlogom osnivanja ovog Županijskog radnog tijela, a to je promicanje radničkih prava kao temeljnih ljudskih prava i edukacija građana o tome – istaknula je Biberdžić te čestitala svima nadolazeći praznik rada.

Predavač dr. sc. Mario Švigir u svom predavanju je pojmovno definirao i povijesno locirao razvoj koncepta i prakse sadržane u modelu socijalno tržišnog gospodarstva. Obrazložio je nastajanje tzv. Bismarckove reforme koja je instalirala prve kontinentalne mjere države blagostanja u Europi te je utvrdila kontekst rođenja socijalne države te će isti fenomen pozicionirati u okvire postojeće baštine europskog socijalnog modela.

Također, objasnio je nužnost i ograničenja tržišnih mehanizama sa i/ili bez primjene i razvoja socijalnih mreža zaštite. Istaknuo je kako je tržišnost i socijalna uključivost međusobno podupirajuća i neodvojiva platforma koja omogućuje dugoročan održivi gospodarski i društveni razvoj svake zemlje. Posebno se osvrnuo na važnost podupiranja humanističkih ideja u izgradnji ekonomskih modela. Objasnio je kako se u ekonomijama razvijaju teme pravednosti, uvažavanja, solidarnosti, uključivanja.

Posebnu pozornost posvetio je kritici postojećeg neoklasičnog ekonomskog modela koja ima tendenciju stvarati tvz. ekonomske nejednakosti koje u konačnici destabiliziraju i društva ali i gospodarstva. Naposljetku, ideja vodilja je da predavanje, a potom rasprava osvijesti sve sudionike da sukladno stečenim spoznajama i svojim specifičnim interesima, mogućnostima i talentima aktivno promišljaju i žive socijalno tržišne teme i vrijednosti i da daju svoj doprinos razvoju istih u okviru tzv. demokratskih participativnih modela upravljanja složenim ekonomskih stvarnostima ne samo Hrvatske već i EU.

Predavanju su prisustvovali članovi Koordinacije za ljudska prava, Povjerenstva za ravnopravnost spolova, predstavnici sindikata i Gospodarsko-socijalnog vijeća Varaždinske županije.