U Varaždinu obavljena primopredaja prvog javnog voćnjaka uređenog po principima permakulture Foto: Grad Varaždin

U Varaždinu obavljena primopredaja prvog javnog voćnjaka uređenog po principima permakulture

Varaždinske vijesti | 23.8.2021. u 12:51h | Objavljeno u Društvo

U Varaždinu je danas obavljena primopredaja prvog javnog voćnjaka uređenog po principima permakulture. Voćnjak je smješten na kraju Hallerove aleje, neposredno uz parkiralište varaždinskog groblja.

Gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj i direktor gradske komunalne tvrtke Varkom dr. sc. Željko Bunić predali su voćnjak na upravljanje Udruzi „Zasadi drvo, ne budi panj“.

javni_vocnjak_varazdin_23082021_3.JPG

Neven Bosilj zahvalio je Varkomu što je pokrenuo uređenje takvog jedinstvenog voćnjaka u Hrvatskoj, a Udruzi „Zasadi drvo, ne budi panj“ poželio je sreću i uspjeh u vođenju projekta i održavanju nasada.

- Nama je izuzetno važno što smo dobili ovakav javni prostor od 6400 kvadratnih metara zemljišta na kojem je zasađeno 289 jabuka i krušaka te nešto bobičastog voća. Sve će to biti na usluzi našim građanima. S druge strane, to je važno za našu djecu koja su sve više u ovom digitalnom dobu uz računala i nemaju prilike boraviti u prirodi. Ovdje će imati priliku doći i naučiti o organskom uzgoju voća, o etičkom bavljenju poljoprivredom i vjerujem da će to biti izuzetno korisno – rekao je gradonačelnik i najavio da će za dvije godine biti prvih plodova koji će završiti na stolovima osnovnoškolaca i potrebitih građana a Grad Varaždin će prema potrebi sufinancirati rad udruge.

Direktor Varkoma Željko Bunić podsjetio zašto su se prije četiri mjeseca zašto su se odlučili pokrenuti takav projekt.

- Varkom je napravio taj voćnjak jer ima svoju misiju da osim svog glavnog posla pomaže zajednici i mi to činimo! Odabrali smo udrugu za koju se nadamo da će dijeliti naš entuzijazam, poštovanje prema prirodi - rekao je Bunić.

javni_vocnjak_varazdin_23082021_2.JPG

Predsjednica Udruge „Zasadi drvo, ne budi panj!“ Mateja-Angelina Kramar opisala je oduševljenje s kojom je udruga preuzela brigu o održavanju i uređenju voćnjaka, prvog javnog voćnjaka u Hrvatskoj realiziranog po načelima permakulture.

- Vjerujem da će ovo biti prostor gdje će dolaziti građani, educirati se i primijeniti naučeno na oglednom primjerku. Organizirat ćemo otvorene radionice za djecu, moći će se ubirati plodovi i stjecati znanje. Princip permakulture je nastavak ekološkog i organskog načina uzgajanja voća i povrća, sve u skladu s prirodom i čovjekom te bez ugrožavanja budućih generacija – rekla je predsjednica udruge i najavila okupljanje zainteresiranih ljudi kako bi se doznalo više o njihovim potrebama i željama.

Saša Zavrtnik i Jelena Loborec s Geotehničkog fakulteta u Varaždinu najavili su postavljanje dviju košnica s pčelama uz sam voćnjak u okviru projekta „Pčele spasi da se život na zemlji ne ugasi“, a varaždinski umjetnik Nikola Vudrag uskoro će u sredinu voćnjaka postaviti skulpturu, stilizirano drvo od metala.

javni_vocnjak_varazdin_23082021_1.JPG

Označeno u