U subotu u prostoru Udruge Gredica predavanje “Zero waste ili kako živjeti bez otpada”

MGA/Varaždinske vijesti | 1.11.2019. u 14:05h | Objavljeno u Društvo

U subotu, 2. studenoga, u prostoru Udruge Gredica u Optujskoj 13 bit će održano drugo besplatno predavanje iz ciklusa "Održivost i zdravlje", koja financira Grad Varaždin.

Predavanje na temu "Život bez otpada je moguć - kako živjeti bez otpada" će od 11 do 13 sati održati Anamarija Prgomet, jedna od osnivačica inicijative Zero waste Croatia.

Zero waste je svjetski pokret koji promovira život bez stvaranja ikakvog otpada, a “zerowasteri” su ljudi koji žive s nula otpada. Naglasak je na korištenju održivih materijala (staklo, drvo, metal), izbjegavanju jednokratnih proizvoda (npr. plastične čaše, slamke, jednokratni pribor za jelo) ili onih manje kvalitete (npr. fast fashion odjeća).

Temeljna načela zovu se “5 Rs” a riječ je o: refuse, reduce, reuse, recycle, rot ili u prijevodu: odbij, smanji, ponovno iskoristi, recikliraj i kompostiraj. Ako i sami želite smanjiti količinu smeća koju proizvodite, dođite i saznajte kako je ova djevojka našla alternative plastici i drugim proizvodima koji zagađuju okoliš.

- Jer, svatko bi po pitanju odvajanja otpada, ali i njegovog minimaliziranja, trebao krenuti od sebe - poručuju iz inicijative Zero waste Croatia.

Anamarija Prgomet iz inicijative Zero Waste Croatia je prije nekoliko godina počela istraživati o životu bez otpada i sada pokušava tu filozofiju proširiti na što veći broj kućanstava širom Hrvatske. Održala je niz predavanja i praktičnih radionica na tu temu diljem Hrvatske kako bi prenijela znanja i praktične savjete koji podržavaju ovakav način života.