U subotu na Korzu nacionalne manjine predstavljaju raznolikost svojih kultura

| 14.5.2019. u 12:44h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Treću godinu u Varaždinu se održava Dan nacinalnih manjina koji, u suradnji s predstavnicima nacionalnih manjina, zajednički organiziraju Grad Varaždin i Varaždinska županija.

Prva manifestacija, kao Dan kulturne raznolikosti, održana je 2016. godine, a od 2018. godine usvojen je koncept Dana nacionalnih manjina. Ove se godine održava u subotu, 18. svibnja, na varaždinskom Korzu (Trgu kralja Tomislava).

Kako je rečeno na današnjoj najavnoj konferenciji za medije, na Korzu će biti postavljeno šest štandova, a svečanost službeno počinje u 9:30 sati te program traje do 13 sati. 

- U Varaždinu "službeno" imamo tri manjine; slovensku, srpsku i albansku, a na Korzu će se predstaviti i Bošnjaci. Grad godišnje izdvaja 210.000 kuna za manjine, a za ovu je manifestaciju predviđeno 15.000 kuna - rekla je zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica.

Robert Vugrin, zamjenik varaždinskog župana, ističe da je ideja manifestacije poticati dijalog između različitih kultura i poštivanje kulturnih raznolikosti.

- U Varaždinskoj županiji imamo pozitivan primjer, sve nacionalne manjine su uključene i dobro integrirane u kulturni i društveni život. Svi koji se deklariraju kao pripadnici nacionalne manjine čine manje od 2 posto ukupnog stanovništva. Kroz asimilaciju se neminovno gubi dio kulturog naslijeđa i ovakve su manifestacije prilika da se kulturno naslijeđe prezentira i prenosi na mlađe generacije - rekao je Vugrin.

Predstavnica slovenske manjine Ana Antolić najavila je da će ovoga puta predstaviti Prekmurje kroz glazbu, rukotvorine od slame i gastroponudu. Slovenci će svoje pjesme i plesove predstaviti s gostima iz Beltinca i članovima Kulturnog društva Nagelj.

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Mile Sekulić najavio je da će na štandu predstaviti medije "Novosti" i "Forum" koji se, između ostalog, bave i tematikom nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

- Varaždin je treći grad u Hrvatskoj koji ovako nešto organizira, pored Zagreba, Rijeke i Dubrovnika, koji nešto slično pokušava - rekao je Sekulić, a srpsku kulturu predstavit će srpsko kulturno umjetničko i duhovno društvo "Đurđevdan" iz Drežnice, pored Ogulina, i SKD "Prosvjeta" iz Zagreba.

Predstavnik albanske nacionalne manjine Alija Redžaj najavio je da će na štandu, osim delicijama, posjetitelje počastiti i poznatim albanskim konjakom Skenderbegom, a albansku će kulturu predstaviti KUD „Shqiponja“ i pjevač Martin Gojani iz Bjelovara, dok će Bošnjaci Varaždincima predstaviti Ženski pjevački zbor Bulbuli KUDB Preporod iz Zagreba.

Označeno u