U Srednjoj školi u Maruševcu održan stručni skup o prehrani srednjoškolaca Foto: Srednja škola u Maruševcu

U Srednjoj školi u Maruševcu održan stručni skup o prehrani srednjoškolaca

Varaždinske vijesti | 13.1.2019. u 19:00h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Stručni skup za kuhare, ekonome i zdravstvene voditelje u učeničkim domovima, održan 3. i 4. siječnja u Srednjoj školi u Maruševcu, uputio je na potrebu usmjeravanja prehrane srednjoškolaca k zdravijim odabirima.

Stručni skup u organizaciji Udruge učeničkih domova u Republici Hrvatskoj i Srednje škole u Maruševcu otvorio je važno pitanje prehrane srednjoškolaca. Skup je vodila prof. Ljubica Banović, predsjednica Udruge učeničkih domova, i ravnateljica Srednje škole u Maruševcu dr.sc. Đurđica Garvanović-Porobija.

Prvog dana održavanja skupa velik su doprinos dali predavači iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije. Mr. Tomislav Hrupački, dr. med. vet., govorio je o sustavu kontrole i analize rizika u higijeni namirnica i prostora, a mr. sc. Irena Stipešević Rakamarić, dr. med. spec. javnog zdravstva, zamjenica ravnatelja Zavoda, istaknula je važnost prehrane u prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti, od kojih su najrasprostranjenije bolesti srca i krvožilnog sustava te rak.

Karmen Kokot, dipl.ing. preh. tehn. i prof. savjetnik, govorila je o pravilnoj prehrani srednjoškolaca. Ona je iznijela tvrdnju da je prehrana srednjoškolaca pretežito loša - s puno šećera, peciva od nepunog zrna, brze pržene hrane i gaziranih pića - te da su za tu populaciju nužne smjernice i standardi kakvi već postoje za predškolske i osnovnoškolske ustanove, kako bi se srednjoškolci hranili vrijednim nutritijentima iz povrća, voća, mahunarki, orašastih plodova i umjerenim unosom namirnica životinjskog podrijetla. O zaraznim bolestima koje se prenose nedovoljno pripremljenom hranom govorio je dr. Dejan Balažin, voditelj Odjela za pedijatriju Županijske bolnice Čakovec.

Svi su predavači istaknuli važnost edukacije mladih osoba o mogućim posljedicama nezdrave prehrane i koristima zdrave prehrane, kao što su dobra koncentracija u školi, snaga, dobro raspoloženje, te dulji i kvalitetniji život. Ono što sada čine za svoje zdravlje, sutra će im se vratiti, istaknuto je na skupu.

Stručni_skup_srednja_skola_marusevec_1.JPG

Sljedećeg dana predavanje i radionice vodila je viša savjetnica za stručne suradnike pedagoge i odgajatelje u učeničkim domovima Miljenka Galić, dipl. pedagog, iz Agencije za odgoj i obrazovanje, u suradnji s pedagoginjom iz Učeničkog doma Marije Jambrišak iz Zagreba Nadom Antolčić. One su prezentirale temu o komunikacijskim vještinama, koje su važne za sve koji rade s učenicima.

Stručni_skup_srednja_skola_marusevec_2.JPG

Polaznici skupa došli su iz 19 učeničkih domova iz različitih dijelova Hrvatske, a unatoč hladnom vremenu, rado su prihvatili poziv da posjete grad kulture Varaždin i upoznaju njegove znamenitosti.

Stručni_skup_srednja_skola_marusevec_4.jpg

- Srednja škola u Maruševcu od svog osnutka, već gotovo pedeset godina, promiče zdraviju prehranu za srednjoškolce koju suvremena istraživanja sve više podupiru, i spremna je prenijeti svoje iskustvo na druge srednjoškolske ustanove radi dugoročnog planiranja i upravljanja zdravljem pojedinaca i skupina - napomenuli su iz Srednje škole u Maruševcu.

Stručni_skup_srednja_skola_marusevec_3.JPG