U Školi medijske kulture "Dr. Ante Peterlić“ više od 120 polaznika iz cijele Hrvatske Foto: Ilustracija

U Školi medijske kulture "Dr. Ante Peterlić“ više od 120 polaznika iz cijele Hrvatske

Julijana Marčec | 23.8.2021. u 18:25h | Objavljeno u Društvo

Varaždin je četvrtu godinu zaredom domaćin Škole medijske kulture "Dr. Ante Peterlić“. Riječ je o jednom od pet najvažniji projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj.

Škola se održava u Varaždinu do 28. kolovoza, a svečano je otvorena prošle srijede, 18. kolovoza, u dvorištu palače Sermage. Na otvorenju su prikazani i radovi nastali prošle godine, na 22. izdanju Škole, a partnerima i suradnicima zahvalili su voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza Martina Kolarić i tajnik HFS-a Hrvoje Selec.

smk1.jpg

Da se veseli novom izdanju i novim, ali i starim polaznicima koji će sudjelovati u ovogodišnjoj Školi medijske kulture – rekla je Jelena Modrić, predsjednica Savjeta ŠMK-a podsjetivši kako je škola pokrenuta kao pomoć i mjesto stručnog usavršavanja za nastavnike, voditelje kino i video družina i filmofile te da u 10 dana polaznici u radionicama i na seminarima provedu 90 radnih sati.

Zadovoljna što su organizatori ponovno izabrali i kino Gaj kao jednog od partnera ovog važnog programa bila je ravnateljica varaždinskog Pučkog otvorenog učilišta Lana Velimirović Vukalović.

- Mislim da je ovogodišnja Škola posebno važna, jer je film kreativna industrija, koja je u pandemiji doživjela značajne izazove, a gledatelji se polako vraćaju i filmovi ponovno dolaze na scenu – rekla je ravnateljica POU-a.

U 23. Školi medijske kulture sudjeluje više od 120 polaznika koji će u deset intenzivnih, kreativnih i zanimljivih filmskih dana sudjelovati na predavanjima, metodičkim i video radionicama, te večernjim projekcijama filmova i jutarnjim skupnim raspravama o filmu. U radioničkom dijelu polaznici će sudjelovati u radionicama igranog, animiranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma. Sudjelovat će i u radio igrama i reportažama, televizijskim reportažama, radionicama kamere i snimanja, montaže, fotografije, dramske pedagogije i scenarija te postprodukcije zvuka.
I ove godine Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić održava se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza uz brojne partnere i pokrovitelje.