U sklopu Srijede u Muzeju o povijesti i razvoju dimnjačarskog zanimanja u Varaždinu

V.V. | 16.3.2018. u 13:25h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U sklopu Srijede u Muzeju, koja je na rasporedu 21. ožujka ove godine, u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10), održava se predavanje pod nazivom Dimnjačarstvo i varaždinski dimnjačari, koje je pripremila Željka Lukačević Dominko.

Povijest dimnjačarstva, varaždinski dimnjačari i njihovo obrazovanje u Varaždinu cjeline su kojima će se kroz predavanje ocrtati razvoj dimnjačarskog zanimanja i pružiti uvid u još jedan segment bogate varaždinske prošlosti. Tom prigodom bit će riječi o prvom dimnjačarskom Statutu Grada Varaždina iz 1897. godine, kao i o drugim propisima vezanima uz tu djelatnost, a povijest varaždinskog dimnjačarstva ilustrirat će se i podacima o najznačajnijim ovdašnjim dimnjačarima, i to kroz osvrt na njihovo obrazovanje i radni vijek.

Predavačica Željka Lukačević Dominko autorica je nedavno objavljene knjige Dimnjačarstvo i dimnjačari, s posebnim osvrtom na grad Varaždin, koja je jedinstven primjer u hrvatskoj literaturi s obzirom na to da do pojave spomenute publikacije u njoj nije bilo radova s tom temom obrađenom takvim specifičnim pristupom. U dosadašnjim izdanjima obrađivale su se teme vezane ili uz tehničku stranu dimnjačarstva ili uz one u književnoj baštini, odnosno pjesme, bajke, drame… gdje se lik dimnjačara prikazuje kao osoba koja donosi sreću.

Dimnjačari danas pripadaju u deficitarna zanimanja, pa se i ovim predavanjem želi ukazati na stalnu potrebu školovanja i zapošljavanja u dimnjačarskoj struci, a o tome kakav je to posao i što danas znači obavljati ga s publikom će svoja iskustva iz prve ruke podijeliti i nekoliko varaždinskih dimnjačara.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Označeno u