U prepunoj varaždinskoj katedrali izvedeno velebno Bachovo djelo „Muka po Mateju“

Varaždinske vijesti | 29.9.2022. u 14:57h | Objavljeno u Društvo

Varaždinska katedrala sinoć je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a brojni okupljeni dugotrajnim su pljeskom nagradili soliste, članove zbora Chorus angelicus i Dječjeg zbora Glazbene škole u Varaždinu, glazbenike okupljene u ansambl Capella Savaria iz Szombathelya za izvedbu velebnog djela baroknog velikana Johanna Sebastiana Bacha „Muke po Mateju“.

Koncert pod dirigentskom palicom maestra Anđelka Igreca šestog dana 52. Varaždinskih baroknih večeri održan je u povodu 25. godišnjice osnutka Varaždinske biskupije.

„Uspjeli smo da naš varaždinski zbor, naše mališane iz Glazbene škole, vrhunske renomirane i mlade soliste, glazbenike iz Mađarske povežemo u izvedbi Muke po Mateju, djelu prepunom ljubavi. Posebno je zanimljivo da su u njemu i pučke pjesme, koje predivno zvuče, a između tih arija su kratki tekstovi koji komentiraju to što se događa“, rekao je maestro Igrec ponosan na stotinu sudionika koji su izveli najveće djelo u Bachovom opusu, a koje osim što je najdulje trajanjem zahtjeva i najopsežniji izvodilački sastav.

„Ovo je fantastičan koncert za Varaždinske barokne večeri, jer plejada solista koja je ovdje nastupila, odličan zbor i glazbenici u ovom projektu svi su odreda izvrsni“, istaknula je jedna od solistica Sonja Runje, sve traženija umjetnica na međunarodnim pozornicama koje su je ugostile diljem Europe.

Kao solisti nastupili su i Ivana Lazar, Tia Pikija, Franko Klisović, Emanuel Tomljenović, Grga Peroš, Krešimir Stražanac, hrvatski bas bariton koji iza sebe ima impresivne nastupe i nagrade u inozemstvu, te Hugo Hymas, britanski kontratenor koji redovito nastupa na međunarodnim pozornicama širom svijeta, a svi zajedno oduševili su u izvedbi djela praizvedenog 1727. godine na Veliki petak u Leipzigu.

„Ovo je moj treći nastup na Varaždinskim baroknim večerima. Uvijek je divno vratiti se na ovaj krasan festival koji slavi baroknu glazbu. Počašćen sam što sam ponovno imao priliku nastupiti na Baroknim večerima u ovom dijelu koje donosi i meditaciju uz glazbu i veliča baroknu glazbu u punom zanosu“, naglasio je Hymas.

Varaždinske barokne večeri sinoć su gostovale i u Virovitici gdje je u dvorcu Pejačević nastupio Trio Corrente, te u Krapini gdje su barokni koncert održali Tamara Ivaniš, Igor Paro i Augustin Mršić. Varaždinske barokne večeri nastavljaju i promicati hrvatsku baroknu glazbenu baštinu, pa je tako u organizaciji varaždinskog ogranka Matice hrvatske i VBV-a predstavljeno u dvorani Petar Veček u zgradi varaždinskog kazališta notno izdanje Ogranka matice hrvatske u Svetoj Nedjelji „Vinko Jelić: Parnassia militia“.

Suvremeno je to kritičko izdanje zbirke Vinka Jelića objavljeno 400 godina nakon prvotiska, a koje će biti izvedeno danas u crkvi Svetog Florijana u Varaždinu u 18 sati. U 20 sati na festivalskom je rasporedu koncert Hrvatskog baroknog ansambla „Handel Sublime“ na kojem će u crkvi Sv. Nikole u Varaždinu nastupiti i sopranistica Jelena Štefanić. Varaždinske barokne večeri danas gostuju i u Varaždinskim Toplicama, te u Novom Marofu.