Žena kao sakupljač klikova i promidžbeni objekt estetske kirurgije

vv | 20.4.2023. u 12:55h | Objavljeno u Društvo
Otvorenje izložba slika Ide Domišljanović održat će se u petak, 21. travnja, u 18 sati u galeriji dvorca Batthyany.
Kako navodi sama umjetnica, glavna nit vodilja kod stvaranja ovog ciklusa slika jest predstavljanje ženskog tijela koje je popraćeno snažnim porukama samopoštovanja. (...) Umjetnica kritizira prikaz žene kao objekta, kao skupljača klikova, svedene na propagandni objekt za estetsku kirurgiju. Poruke samopoštovanja koje umjetnica koristi na svojim slikama itekako su bitne, poglavito ako pogledamo kako zapravo prikaz žena u današnjem digitalnom svijetu funkcionira i utječe na mlade djevojke koje još formiraju osobnost pa se tako susrećemo s raznim anksioznim poremećajima.

- One su napisane upadljivim velikim slovima nasuprot nježne obrisne linije ženskih tijela. (...) Snaga ovog ciklusa upravo je vizualna poruka koja nam je servirana, jasna poput plakata. Snaga je i u hrabrosti, otvorenoj podršci ženama, odabranoj strani u vječnoj borbi za dostojanstvo i položaj žena u društvu rekla je o ciklusu Ljiljana Cvetko, prof.

Izložba će se moći razgledati do 3. svibnja, radnim danom od 8 do 14 sati ili uz prethodnu najavu na broj 042 306 113 ili na Facebook stranici Centra za kulturu Ludbreg. Ulaz je besplatan.

IDA DOMIŠLJANOVIĆ, profesorica likovne kulture, diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Slikarica, učiteljica, ilustratorica. Sudjelovala je na skupnim izložbama i likovnim humanitarnim kolonijama. Aktivna je u mnogim projektima s djecom te organizator dječjih izložbi. Više puta predavač za primjere dobre prakse u umjetničkom radu s djecom. Član komisije na međunarodnom natjecanju mladih umjetnika "International Young Fine Art Artist Open Competition".