U palači Sermage predstavljanje Vodiča kroz Stalni postav starih majstora Galerije umjetnina

J.Š./Varaždinske vijesti | 28.7.2020. u 19:01h | Objavljeno u Društvo
LS METAL

U sklopu Srijede u Muzeju 29. srpnja u palači Sermage (Trg M. Stančića 3) predstavlja se Vodič kroz Stalni postav starih majstora Galerije umjetnina Gradskog muzeja Varaždin. Vodič je objavljen u prosincu 2019. godine, u povodu 80. obljetnice osnutka prve galerije u Varaždinu pod nazivom Moderna galerija hrvatske umjetnosti.

Galerija je od samog početka djelovala u okviru Gradskog muzeja Varaždin, i to najprije u Kuli stražarnici, u kojoj je bila smještena od 1939. do 1947. godine, kada je preseljena u reprezentativan prostor u palači Sermage u kojoj se i danas nalazi. Tijekom djelovanja naziv toga muzejskoga odjela nekoliko se puta mijenjao, a od nedavno je na prijedlog ravnatelja GMV-a mr. Ivana Meseka i odlukom Upravnog vijeća GMV-a i osnivača GMV-a Grada Varaždina od Galerije starih i novih majstora preimenovana u Galeriju umjetnina GMV-a. U galerijskom fundusu GMV-a čuva se više od 7000 umjetnina, raspoređenih u nekoliko zbirki, od kojih su oblikovana i dva stalna postava s djelima starih majstora te hrvatskih umjetnika 20. stoljeća, koji se izmjenjuju u izložbenom prostoru na katu palače.

S obzirom na to da je Stalni postav starih majstora, koji je u reinterpretiranom izdanju ponovno otvoren 1994. godine nakon obnove izložbenog prostora, u međuvremenu dopunjen novim djelima, tiskan je i novi popratni vodič. Na 222 stranice u vodiču je predstavljen dio bogatog slikarskog fundusa, s kratkim povijesnim pregledom razvoja Galerije te fotografijama i kataloškim popisom stotinjak djela iz stalnog postava nastalih u razdoblju od 15. do 19. stoljeća, koji se temelji na dugogodišnjim istraživanjima, posebno kod atribucija autorstva i slikarskih škola.

U predstavljanju vodiča, uz ravnatelja GMV-a mr. Ivana Meseka i autoricu, višu kustosicu u GMV-u Elizabetu Igrec, sudjeluju: Maja Kocijan, viša stručna savjetnica i ravnateljica Muzejskoga dokumentacijskog centra, mr. sc. Lada Ratković Bukovčan, muzejska savjetnica i ravnateljica Muzeja Mimara, te Mirjana Dučakijević, umirovljena muzejska savjetnica i dugogodišnja voditeljica zbirki Galerije GMV-a.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci