U palači Herzer otvara se izložba tradicionalnog japanskog rukotvorstva

J.Š./Varaždinske vijesti | 16.7.2019. u 17:16h | Objavljeno u Društvo

Veleposlanstvo Japana u RH i Gradski muzej Varaždin, u suradnji s institucijom Japan Foundation, organizatori su izložbe pod nazivom Ljepote rukotvorina Tohokua, Japan, koja se otvara u srijedu, 17. srpnja u palači Herzer (Varaždin, Franjevački trg 10) u 19 sati. Izložba japanskih rukotvorina iz regije Tohoku u Varaždinu je postavljena do 28. kolovoza, ulaz za razgled je besplatan.

Izložba je svojevrstan nastavak suradnje iz 2017. godine, kada je u istom prostoru održana izložba Lutke Japana, koja je rezultirala i jednom privatnom donacijom Hina lutaka iz Tokija za fundus varaždinskoga muzeja.

Ovom prilikom u Varaždinu gostuje izložba različitih predmeta od keramike, drva, tekstila, lijevanog željeza i bambusa, koji predstavljaju tradicionalno japansko rukotvorstvo iz Tohokua. Regija Tohoku pokriva široko područje između Hokkaida i sjevernog dijela regije Kanto, a obuhvaća šest prefektura: Aomori, Akitu, Iwate, Miyagi, Yamagatu i Fukushimu.

Kako navodi Japan Foundation, ova izložba je i sjećanje na godišnjicu velikog potresa i tsunamija 11. ožujka 2011., u kojemu je Tohoku pretrpio razaranje dotad nezabilježenih razmjera. Premda su tada znatno pogođene i proizvodnja i kultura rukotvorina, po čemu je uz prirodne ljepote planinskih i obalnih pejzaža ta regija poznata, stanovnici se trude što prije vratiti izgubljeno i obnoviti stradala područja, za što poruke potpore dobivaju iz cijeloga svijeta.

Na tom tragu priređuje se i izložba u Varaždinu, s izlošcima tradicionalnih rukotvorina iz Tohokua, nastalih u različitim tehnikama i materijalu, koji oslikavaju njihovu funkcionalnu ljepotu i izvedbenu vještinu, s utkanim načinom razmišljanja tamošnjih ljudi i njihovoj mudrosti proizašloj iz suživota s prirodom. Iako zbog ekonomskih promjena i migracija stanovništva u velike gradove tradicija ručnog rada izumire, predmeti s izložbe sačuvani su dio bogatog kulturnog naslijeđa karakterističnog za tu regiju.

Njegovu očuvanju znatno je pridonio Soetsu Yanagi, utemeljitelj mingei pokreta, koji je u ranom 20. stoljeću, oduševljen ljepotom rukotvorina s područja Tohokua, počeo prikupljati lokalne predmete i alate. U tome su sudjelovali i ostali utjecajni članovi pokreta, među kojima su lončari Kanjiro Kawai i Shoji Hamada, dizajner tekstila Keisuke Serizawa i drvorezac Shiko Munakata, čiji su umjetnički radovi nadahnuti narodnim rukotvorstvom također zastupljeni na izložbi.

Ova putujuća prezentacija japanske tradicije, kako je naglasio i glavni kustos izložbe Ryichi Matsubara, stavlja u fokus Tohoku, ali se vještina ručnog rada još i danas prenosi s naraštaja na naraštaj i u drugim dijelovima Japana, a programi poput ove izložbe omogućuju da se japanski osjećaj za estetiku i majstorstvo rukotvorine prenesu ljudima širom svijeta.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci