U obnovljenoj vijećnici tri izložbe uz Dan grada Varaždina Foto: VV arhiva / ilustracija

U obnovljenoj vijećnici tri izložbe uz Dan grada Varaždina

Varaždinske vijesti | 4.12.2023. u 07:59h | Objavljeno u Društvo

Povodom Dana grada Varaždina i obilježavanja 500 godina Gradske vijećnice, u četvrtak 7. prosinca u 16:30 sati bit će otvorene tri izložbe: Povijesni dokumenti Državnog arhiva Varaždin (prostor poglavarstva – prizemlje lijevo), Izložba starih razglednica s motivom Gradske vijećnice (prostor kabineta gradonačelnika - Varaždinski klub kolekcionara – autor Srećko Sačić), te Izložba dječjih foto i likovnih radova pristiglih na natječaj povodom 500 godina Gradske vijećnice (salon Gradske vijećnice).

Izložbe će otvoriti Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Izložba povijesnih dokumenata u Gradskoj vijećnici

U četvrtak. 7. prosinca 2023. godine u 16:30 sati, u obnovljenoj Gradskoj vijećnici Grada Varaždina, Trg kralja Tomislava 1, u prostoru poglavarstva (prizemlje lijevo) bit će otvorena izložba dokumenata koji govore o bogatoj povijesti te zgrade i o Varaždinu. Izložbu je pripremio Državni arhiv Varaždina, a autorica izložbe i popratnog letka je Karmen Levanić, viša arhivistica.

14. prosinca obilježava se 500 godina kako je markgrof Juraj Brandenburški poklonio Varaždincima svoju kamenu kuću za vijećnicu. Povodom toga velikog jubileja Državni arhiv u Varaždinu izložit će izvornu ispravu koja se čuva u arhivu. Uz nju, izloženi su dokumenti koji govore o odnosu Jurja Brandenburškog i Varaždinaca o borbi Varaždinaca da ponovno dođu u posjed vijećnice nakon što su je izgubili u najtežem razdoblju gradske povijesti.

povelja_juraj_brandenburski.jpg

Na izložbi se također nalazi grbovnica grada Varaždina iz 1464., pa je to jedinstvena prilika da se vidi ova predivna isprava iz fundusa Državnog arhiva u Varaždinu.

Izložba starih razglednica s motivom Gradske vijećnice

U obnovljenom prostoru Gradske vijećnice Grada Varaždina, u kabinetu gradonačelnika, u četvrtak 7. prosinca 2023. godine u 16:30 sati bit će otvorena izložba kolekcije starih razglednica varaždinskog kolekcionara Srećka Sačića. Povodom obilježavanja 500 godina Gradske vijećnice, izložbu organizira Varaždinski klub kolekcionara.

razglednice_2.JPG

Na otvaranju izložbe govorit će Milan Pavleković, predsjednik Varaždinskog kluba kolekcionara i sam kolekcionar, a izložbu će otvoriti Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Nagrađeni dječji radovi na likovnom i foto natječaju povodom 500 godina Gradske vijećnice

Grad Varaždin je povodom 500. godišnjice Gradske vijećnice raspisao likovni natječaj za djecu 5-7 godina (starije vrtićke skupine) te učenike nižih razreda osnovnih škola i posebnih odgojno-obrazovnih ustanova, a za učenike viših razreda varaždinskih osnovnih škola i posebnih odgojno-obrazovnih ustanova na foto natječaj. Pristiglo je više od stotinu radova, a najbolji radovi bit će izloženi u salonu Gradsko vijećnice.

5._i_6._razred_Elizabeta_Canjuga_VI._O.jpg

TERMINI RAZGLEDAVANJA:

Razgledavanje vijećnice i izložbi uz turističkog vodiča bit će organizirano za građane u četvrtak, 7. prosinca u vremenu od 11,00 do 12,00 sati i od 17,00 do 18,00 sati, a također i u petak, 8. prosinca u vremenu od 10,00 do 11,00 sati te od 17,00 do 18,00 sati.

Nadalje, u vremenu od 11. do 15. prosinca 2023. Gradska vijećnica će biti otvorena građanima svaki dan u vremenu od 10,00 do 11,00 sati te od 17,00 do 18,00 sati.