U Glazbenoj školi počelo 4. međunarodno natjecanje puhača - Varaždin Woodwind & Brass

Varaždinske vijesti | 8.4.2019. u 16:38h | Objavljeno u Društvo

Danas je u Glazbenoj školi u Varaždinu započelo 4. međunarodno natjecanje puhača – Varaždin Woodwind & Brass. Više od 600 mladih glazbenika - puhača, svoje će glazbeno umijeće predstaviti vrsnim glazbenim pedagozima iz Hrvatske i inozemstva.
-Iako ovo međunarodno natjecanje varaždinska Glazbena škola organizira bienalno, ono je izuzetno popularno, pa slobodno možemo reći kako je Varaždin ovih dana puhačko središte ovoga dijela Europe. Mladi glazbenici koji sviraju puhačke instrumente iz čak devet zemalja došli su u Varaždin kako bi se predstavili pred eminentnim pedagozima, članovima žirija iz Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Mađarske, Luksemburga, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Ukrajine i Španjolske. Među natjecateljima su i glazbenici koji sviraju rijetke instrumente, kakvi su primjerice, rog, trombon ili fagot, stoga će ovo međunarodno natjecanje doprinijeti promoviranju puhačke glazbe, razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika i međunarodne kulturne suradnje - istaknuo je Davor Matačić, ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu.
Na Woodwind & Brass natjecanju nastupit će učenici i studenti koji će se natjecati u sviranju tube, trombona, klarineta, saksofona, oboe, fagota, trube, roga, eufonija i flaute, dok će na Woodwind & Brass Grand Prix natjecanju nastupiti mladi umjetnici od 15 do 35 godina starosti.
-Iznimno velik broj kandidata samo je dodatna potvrda prestiža ovog natjecanja koje mladim i talentiranim puhačima može poslužiti kao „odskočna daska“ u daljnjoj karijeri - poručio je ravnatelj Glazbene škole koja će ovih dana biti ispunjena zvukovima puhačkih instrumenata.
Natjecanje Varaždin Woodwind & Brass završit će 17. travnja, kada će biti održano finale natjecanja i završni koncert ponajboljih mladih puhača.