Tribina "Glasom protiv topova" uz obljetnicu pada Vukovara: "Odolijevali smo neprijatelju velikim srcem" Foto: Krešimir Đurić

Tribina "Glasom protiv topova" uz obljetnicu pada Vukovara: "Odolijevali smo neprijatelju velikim srcem"

IHR/Varaždinske vijesti | 8.11.2021. u 20:52h | Objavljeno u Društvo

- Varaždinci su imali veliku ulogu u obrani Vukovara. Još 15. lipnja 1991. postrojbe iz Varaždina otišle su u pomoć, a zadnja postrojba, u kojoj sam bio i ja, otišla je 11. rujna 1991. U Vukovar smo ušli kroz kukuruzni put i odmah smo bili raspoređeni na prve crte obrane, gdje smo ostali praktički do pada Vukovara - ispričao je Darko Posavec, zamjenik zapovjednika zasebne postrojbe PU varaždinske koja je prije 30 godina sudjelovala u obrani Vukovara, a koji je o tome govorio na tribini "Glasom protiv topova" na Drugoj gimnaziji Varaždin. 

Kako je ispričao, Vukovar je u to vrijeme bio u potpunom okruženju. 

- Svaki dan je bio granatiran i napadan sa svih mogućih smjerova, s Dunava, iz Srbije, iz pravca Borovog sela, Negoslavaca... Bili smo slabo naoružani, praktički, imali smo samo svoje borbene komplete koji su se sastojali od pištolja i pušaka. Samo s velikim srcem uspjeli smo odolijevati neprijatelju puna tri mjeseca. To nas je jako puno koštalo jer od 185 pripadnika, 21 je poginuo, pet ih se još uvijek vode kao nestali, 69 ih je ranjeno i 119 je završilo u srpskim koncentracijskim logorima. Na kraju, kad smo se stavili ispred civilnog stanovništva, ponudili smo da nas zarobe, a njih puste kroz neki koridor iz Vukovara. Djelomično smo u tome uspjeli, ali mnogi od nas završili su u logorima. Ipak, vjerujem da smo na taj način spriječili zvjerstva, kako se ne bi dogodila još neka Ovčara - rekao je Posavec koji je i sam završio u logoru, kao i Ivan Piskač, pomoćnik zapovjednika zasebne postrojbe PU varaždinske, koju su činili pripadnici policije iz Varaždinske i Međimurske županije. 

- Bio sam u logoru Stajićevo i Sremska Mitrovica 269 dana i jedan sam od šestorice iz naše grupe koji su razmijenjeni među zadnjima - prisjetio se Piskač. 

DSC_1479.JPG

Tribina "Glasom protiv topova" održana je na Drugoj gimnaziji Varaždin uoči 30. obljetnice obilježavanja pada Vukovara. Dio je to stručnog usavršavanja nastavnika povijesti u srednjim školama Varaždinske i Međimurske županije, a putem ZOOM-a pratili su je i nastavnici iz mnogih škola diljem Hrvatske. 

Jedna od ciljeva ove tribine je osvijestiti važnost uloge naših policajaca u obrani Vukovara.

- Druga gimnazija Varaždin, kao središte Centra izvrsnosti za nacionalnu povijest, domaćin je stručnog međužupanijskog skupa za profesore povijesti Varaždinske i Međimurske županije. Povod je 18. studeni i obilježavanje 30. obljetnice pada Vukovara. Na ovoj tribini, između ostalog, doznat ćemo kakav su doprinos Varaždinci dali u obrani Vukovara, kako je to utjecalo na nacionalnu povijest i kako se sudionici tih ratnih zbivanja nose sa sjećanjima - rekla je ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Zdravka Grđan.

Istaknula je kako su ovakve tribine važne jer u predmetnom kurikulumu Povijesti, posebno za srednje škole, nema jako puno sadržaja koji se bave pitanjima Domovinskog rata.

- To je loše jer mi moramo nacionalnu povijest gledati cjelovito i znati učenicima prenijeti znanja o nečemu što je bilo prije puno godina, ali i unatrag tridesetak.  Zato je važno da se profesori povijesti adekvatno educiraju, a najveća je vrijednost je upravo u tome da iz prve ruke čuju svjedočanstva od ljudi koji su bili u prvim redovima obrane - rekla je Grđan.

Na tribini je govorila i Julija Jančec, profesorica povijesti i hrvatskog jezika iz čakovečke gimnazije, koja je održala predavanje "Međimurski policajci u Vukovaru 1991. godine", a došao je i dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

- Na ovakvim tribinama i mi, koji se bavimo time, možemo nešto novo naučiti i čuti. Ono što je važno da su podaci, o kojima govorimo kao znanstvenici, provjereni na temelju primarnih izvora, ali ono što je neprocjenjivo su i svjedočanstva sudionika - rekao je Novak.

 

 

 

Galerija slika