TJEDAN KARIJERA Više od 2.000 studenata FOI-ja upoznalo buduće poslodavce Foto: FOI

TJEDAN KARIJERA Više od 2.000 studenata FOI-ja upoznalo buduće poslodavce

Varaždinske vijesti | 23.10.2021. u 16:48h | Objavljeno u Društvo

Na Fakultetu organizacije i informatike uspješno je završio 10. Tjedan karijera, koji se, u organizaciji Centra za podršku studentima i razvoj karijera, održao od 18. do 22. listopada.

Tjedan karijera je networking event, namijenjen studentima svih godina i studija FOI-ja, koji spaja studente i njihove buduće poslodavce, upoznaje studente s novinama i trendovima na tržištu rada te im omogućuje razvoj poslovnih vještina.

- Od prvog Dana karijera koji se održao 2012. godine došli smo do desete obljetnice Tjedna karijera i tijekom ovih godina ugostili smo na FOI-ju zaista veliki broj poslodavaca. U našem radu, u radu Centra za podršku studentima i razvoj karijera – ključna su 3 partnera – poslodavci, studenti i alumniji, a zajedničkom suradnjom uspijevamo realizirati inicijative za zajedničku dobrobit – naglasila je doc. dr. sc. Katarina Pažur Aničić, voditeljica Centra za podršku studentima i razvoj karijera.

Jubilarni Tjedan karijera na FOI-ju je studentima je ponudio 120 različitih aktivnosti povezanih s tehnološkim inovacijama, ali i poslovnim aspektima struke, a više od 2.000 studenata upoznalo se s gotovo 60 poslodavaca – partnerskih poduzeća FOI-ja.

Studentima je omogućeno sudjelovanje na 4 panel rasprave o aktualnim tehnološkim trendovima, karakteristikama zaposlenika budućnosti ali i pokretanja vlastitog poslovanja. Uvodno predavanje na Tjednu karijera održao je FOI alumni Matija Kopić suosnivač i direktor hrvatskog proizvođača autonomnih logističkih robota Gideon Brothers koji je ujedno sudjelovao i na panel diskusiji posvećenoj temi umjetne inteligencije Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Uz Kopića, na panel raspravi sudjelovali su i FOI alumniji Marko Velić (Photomat) i Tajana Šokec Šelimber (KAIZEN IT), Dražen Orešćanin (Poslovna inteligencija) te Hajdi Ćenan (airt, CroAI).

foi_tjedan_karijera_2021_01.jpg

Druga panel rasprava, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. studentima je omogućila uvid u tehnologije budućnosti i trendove koji predstoje poput umjetne inteligencije, blockchaina, strojnog učenja i interneta stvari (IoT-ja), a sudjelovali su Nikola Pavešić (Infobip), Dominik Šafarić (Nanobit), Tomislav Tenodi (Speck) i FOI alumni Goran Kovačević (Infinum).

foi_tjedan_karijera_2021_02.jpg

- Studenti bi trebali na početku izabrati bilo koju tehnologiju za koju su dovoljno motivirani da ju „izguraju“ do kraja. Neka uzmu projekt koji im je super, neka pokušaju nešto napraviti i proći cijeli ciklus i vidjet će što ih najviše interesira. Ne treba se bojati pokušati samo zato jer naše društvo ima averziju prema preuzimanju rizika - studentima je poručio Tomislav Tenodi (Speck).

foi_tjedan_karijera_2021_03.jpg

Važnost adaptabilnosti i agilnosti, koja dolazi od samog zaposlenika, ali i od poslodavca koji osigurava poticajnu sredinu, kao i važnost dodatnih iskustava koja studenti stječu tijekom obrazovanja naglasili su panelisti treće FOI panelice – Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. – Vedrana Miholić (CROZ), Goran Kanižaj (Mobilisis) te FOI alumni Moreno Grgurić (ecx.io).

foi_tjedan_karijera_2021_03b.jpg

Motiviranost studenata, preuzimanje rizika i pružanje sebi prilike da se upustite u poduzetničke vode glavne su poruke FOI alumnija, uspješnih poduzetnika Alena Huskanovića (Async Labs), Andrijane Mrkela (Northwest Agency), Dragane Juren (Ivy Digital), Martine Stričak (Point Visible) te Sandra Lazarića (Arbona), sudionika finalne panel rasprave Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. kojom je zatvoren Tjedan karijera.

foi_tjedan_karijera_2021_04.jpg

FOI već godinama razvija jedinstveni obrazovni pristup kroz povezivanje tehnoloških znanja i inovacija s poslovnim aspektima struke te razvija sinergijski odnos Fakulteta i poslodavaca.

- Željeli smo pomoći našim studentima i povezati ih s poslodavcima te im pomoći u usvajanju konkretnih i praktičnih znanja. Na FOI-ju nastojimo, kroz nastavu i projektne aktivnosti integrirati čim više znanje i iskustvo iz prakse u nastavni proces. Važno nam je da poslodavci koji su naši partneri, sudjeluju u pripremi studijskih programa i daju nam povratnu informaciju o smjeru u kojem idemo. Inoviramo, važna nam je interdisciplinarnost koja je danas neophodna i pratimo razvoj tehnologija, pa smo na preddiplomskom studiju uveli i nove module vezane uz umjetnu inteligenciju i računalne igre - rekla je prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica FOI-ja te istaknula kako je kroz suradnju s poslodavcima i obaveznu stručnu praksu po kojima je FOI još uvijek jedan od rijetkih fakulteta u Hrvatskoj tijekom Fakulteta zaposli više od 80% FOI-jevih studenata.

foi_tjedan_karijera_2021_05.jpg

Tijekom pet dana studenti su sudjelovali na 27 radionica, 4 online pitcha poslodavaca putem kojih su se poslodavci studentima predstavili na zanimljiv način, 16 predstavljanja tehnologija i projekata poslodavaca te imali prilike razgovarati s 59 poslodavaca na Karijernom španciru – individualnim razgovorima s poslodavcima.

- Od prve godine dolazim na Tjedan karijera i smatram ga odličnom prilikom jer upoznaš poslodavce, vidiš što te čeka, koje prilike nude te proširiš svoju mrežu poznanstava. Sigurna sam da će mi kontakti koje sam ostvarila biti od pomoći – smatra Marta Bilić, studentica treće godine preddiplomskog studija Poslovni sustavi.

foi_tjedan_karijera_2021_06.jpg

Tjedan karijera tek je jedna od karijernih prilika koju FOI realizira u suradnji s atraktivnim hrvatskim tvrtkama. Tijekom akademske godine FOI studenti imaju prilike surađivati s poslodavcima kroz različite druge oblike suradnje poput pozvanih predavanja, radionica, stručnih vježbi, suradnje kroz projektnu nastavu i europske projekte kojima podiže razinu kompeticija studenata i povećava konkurentnost.

foi_tjedan_karijera_2021_07.jpg

foi_tjedan_karijera_2021_08.jpg

foi_tjedan_karijera_2021_09.jpg

Označeno u