SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O LIMFOMIMA Članovi HULL-a ukazali na posljedice pandemije Foto: Krešimir Đurić

SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O LIMFOMIMA Članovi HULL-a ukazali na posljedice pandemije

| 19.9.2021. u 09:50h | Objavljeno u Društvo

Hrvatska udruga leukemija i limfomi (HULL) i ove je godine 15. rujna obilježila Svjetski dan svjesnosti o limfomima. Uz predavanja objavljena na internetskim stranicama udruge (hull.hr), varaždinska podružnica HULL-a tradicionalno je na štandu na Franjevačkom trgu informirala građane o limfomima i drugim hematološkim bolestima.

hull_limfomi_15092021_3.jpg

Limfomi su zloćudne bolesti limfocita, od kojih u Hrvatskoj godišnje oboli oko 670 osoba, dok se u svijetu svakodnevno dijagnosticira gotovo 1.000 novooboljelih. To je bolest srodna leukemiji, a također nastaje zloćudnom promjenom limfocita i njihovim nekontroliranim množenjem. Limfomi, za razliku od leukemije, pripadaju kategoriji solidnih tumora, tj. ograničeni su na tkivo.

Limfom se može razvijati polako ili može biti agresivan. Prema vrsti tumorskih stanica dijele se u dvije glavne (i vrlo različite) podskupine - Hodgkinov (HL) i ne-Hodgkinov limfom (NHL), iako se u nekim klasifikacijama ovdje ubrajaju i multipli mijelom i imunoproliferativne bolesti. Postoji više od 50 različitih tipova limfoma, od kojih je gotovo 90% iz skupine NHL.

O ovoj zloćudnoj bolesti razgovarali smo s Draženom Vincekom, predsjednikom HULL-a i njene varaždinske podružnice.

- Neki bolesnici nemaju nikakvih simptoma. Ipak, limfomi se najčešće očituju povećanim limfnim čvorovima na vratu, u pazuhu ili u preponama. Drugi simptomi uključuju povišenu temperaturu, pojačano znojenje, trajni umor tijekom dana, malaksalost i slično. Ovi simptomi mogu biti znak i drugih bolesti pa je važno pravovremeno dijagnosticiranje i odlazak liječniku kad primijetite promjene na svom tijelu. Bitna je rana i brza dijagnostika te prikladno liječenje i terapija – napomenuo je Vincek.

hull_limfomi_15092021_2.jpg

Ipak, dodao je, medicina i farmacija su u današnje vrijeme jako uznapredovale i ishodi su takvi da se, uz adekvatnu terapiju i liječenje, produžuje preživljenje oboljelih.

- Lijekovi za sve hematološke bolesti u Hrvatskoj su uglavnom vrlo dostupni, što je dijelom zasluga naše i drugih udruga koje su radile na tome da se podigne svjesnost, odnosno da su novi lijekovi, koji su se pokazali uspješnima u liječenju u Europi i svijetu, ubrzo došli na listu lijekova i kod nas - rekao je Vincek.

Napomenuo je da ovogodišnjim obilježavanjem Svjetskog dana svjesnosti o limfomima žele pokazati da željno iščekuju prestanak neželjenih posljedica pandemije koronavirusa.

- Nanesena nam je velika šteta, jer je fokus bio na Covidu-19. Bili smo u situaciji da ili uopće nismo imali mogućnost pristupiti ni liječnicima obiteljske medicine ni u bolnicu ili smo to mogli pod određenim uvjetima ili su nam otkazivani pregledi. Bili smo zakinuti i u narednom razdoblju ćemo zapravo vidjeti učinak svega toga. Zbog nedostatka pristupa medicinskim stručnjacima i oklijevanja u traženju liječničke pomoći pri simptomima, bilo je manje dijagnoza i očekuje se veći broj oboljelih obzirom na zakašnjele dijagnoze. Zbog pandemije smo izgubili dosta vremena, jer radi se o "galopirajućim" bolestima, i ako se ne dijagnosticiraju na vrijeme, može doći do toga da su i ishodi samog liječenja nepovoljni ili neuspješni, a može doći i do smrtnog ishoda – ukazao je predsjednik HULL-a, udruge koja na nacionalnoj razini imamo više od 500 članica i članova, a u podružnici Varaždin, koja okuplja oboljele iz sjeverne Hrvatske, je njih 70-ak.

Dodajmo da će HULL Podružnica Varaždin 22. rujna od 10 do 12 sati na Franjevačkom trgu u Varaždinu obilježiti i Svjetski dan kronične mijeloične leukemije (KML).

hull_limfomi_15092021_1.jpg