Radionice o zdravoj hrani i pripremi obroka: Kako prehranom spriječiti bolesti?

vv | 29.5.2023. u 20:51h | Objavljeno u Društvo

Radionice projekta "Promocija zdravlja i prevencija bolesti krvožilnog sustava, pretilosti i dijabetesa" pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Natalije Uršulin - Trstenjak sa Sveučilišta Sjever održane su sa svim dobnim skupinama u općinama Bednja i Vinica

Prošlog tjedna, 22. i 23. svibnja u vrtićima i osnovnim školama u Vinici i u Bednji u sklopu projekta "Promocija zdravlja i prevencija bolesti krvožilnog sustava, pretilosti i dijabetesa" održane su radionice za predškolce te učenike nižih i viših razreda. Radionicama je omogućeno da i najmlađi stanovnici nauče kako pripremati pravilan, odnosno zdrav obrok. Nakon vrlo kreativne, vesele i edukativne radionice s djecom i učenicima, voditeljica izv. prof. dr. sc. Natalija Uršulin - Trstenjak sa Sveučilišta Sjever istaknula je da su "djeca zainteresirana i žele naučiti više o pravilnoj prehrani", dodavši da vjeruje kako "ovakvi projekti mogu imati veliki utjecaj u formiranju stava o ovoj važnoj tematici".

Učenicima su podijeljene i tri edukativne brošure koje je pripremila voditeljica radionica: Priprema zdravih napitaka, Promocija zdravlja, zdrave/pravilne prehrane i rekreacije (zdrav način života) kao brošura naslova Zdravi ručak i slastice.

Učenici OŠ Bednja čak su pitali hoće li radionica biti i iduće godine! Time se u svakom slučaju može, kako je istaknuo načelnik Općine Damir Poljak, "potvrditi da je projekt bio koristan i postigao cilj, a to je pokretanje svijesti o pravilnoj/zdravoj prehrani upravo kod najmlađih".

Novine_D_O_html_641e5987fa86dc9e.jpg

Foto: Dječji vrtić Vinica

Novine_D_O_html_9b778b3a35479209.jpg

Foto: Dječji vrtić Vinica

Novine_D_O_html_d88fe56c7ac9cc76.jpg

Foto: Dječji vrtić Bednja

Novine_D_O_html_f9527169ec0d513.jpg

Foto: Osnovna škola Bednja

Kao što je i nedavno održana radionica u Općini Vinica s općom populacijom, ovim projektom predviđeno je bilo i održavanje radionica zdravog doručka i slastica za opću populaciju Općine Bednja, koja je i održana 27. svibnja u prostorijama Općine. I ove radionice vodila je izv. prof. dr. sc. Natalija Uršulin-Trstenjak sa Sveučilišta Sjever.

Novine_D_O_html_eef5504eaba9a319.jpg

Foto: Radionica za opću populaciju u Bednji

Prije aktivnog sudjelovanja na radionici, polaznici su saznali koje su važnosti i principi pravilne prehrane općenito, pa tako i doručka. Naime, doručak treba biti uravnotežen (odgovarajuća količinu proteina, ali i ugljikohidrate te masti), umjeren (količinski prilagođen potrebama i ciljevima) i raznolik sa što više različitih skupina namirnica.

Aktivnim sudjelovanjem polaznici su kreirali pravilan/zdravi doručak prema naputku i ponuđenim namirnica (mlijeko, fermentirani proizvodi, sirevi, jaja, med, orašasti plodovi, sušeno i svježe voće, maslinovo ulje, domaći džem, začini…) u kombinaciji s jelima na bazi visoko vrijednih žitarica - prosu i heljdi koje je za njih pripremila voditeljica Uršulin - Trstenjak (krekeri, keksi, zlevka, pita, "biskvitni" kolač, salata - sve od prosa; kuhano proso i heljda na mlijeku; heljdine palačinke,…).

Novine_D_O_html_639019f9bb8842a9.jpg

Novine_D_O_html_eef5504eaba9a319.jpg

Foto: Radionica za opću populaciju u Bednji

I na ovoj radionici polaznicima je podijeljen već spomenuti edukativni materijal u vidu brošura.

Na kraju radionice, profesorica Uršulin - Trstenjak istaknula je da su "upravo ovakvi projekti, odnosno radionice, od velikog značaja s obzirom na važnost znanja o postulatima pravilne prehrane koji predstavljaju 'kapital' za održavanje zdravlja i sprječavanja nastanka velikog broja kroničnih nezaraznih bolesti današnjice (bolesti krvožilnog sustava, pretilost i dijabetes).

- Ovo je tek početak - nadovezao se načelnik Poljak i najavio proširivanje i pokretanje novih inicijativa ove tematike na dobrobit mještana svih dobih skupina.