Sveučilište Sjever obilježilo Međunarodni tjedan alergija na hranu i Dan oboljelih od celijakije Foto: ilustracija / Pixabay

Sveučilište Sjever obilježilo Međunarodni tjedan alergija na hranu i Dan oboljelih od celijakije

Varaždinske vijesti | 20.5.2020. u 12:10h | Objavljeno u Društvo

- Međunarodni dan oboljelih od celijakije obilježen je 16. svibnja u Međunarodnom tjednu alergija na hranu, kada pokušavamo osvijestiti javnost o ovoj bolesti kao i ostalim alergenima u hrani. Ovo je druga godina od kako Odjel prehrambene tehnologije Sveučilišta Sjever, zajedno s Udrugom oboljelih od celijakije Sjeverozapadne Hrvatske, organiziraju obilježavanje tog dana, međutim ove godine je, sukladno preporukama, obilježavanje bilo online - priopćili su sa Sveučilišta Sjever.

Tema obilježavanja ove godine bila je važnost nutritivne vrijednosti bezglutenske prehrane, a predavači su bili: Dean Šalamon, mag. nutricionizma koji se profesionalno bavi prehranom u Općoj Bolnici Varaždin, predsjednica Udruge Marija Goričanec, te izv. prof. dr. sc. Bojan Šarkanj, pročelnik Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever.

sveuciliste_sjever_celijakija_01.jpg

Dean Šalamon je pojasnio što je to zapravo celijakija, koji su njezini simptomi i zbog čega je zovu bolest s tisuću lica. Također, kao bolnički nutricionist podijelio je sa sudionicima kako je to pripremati pravilnu prehranu za osobe koje boluju od celijakije u velikom kompleksu kao što je bolnica, te koji su čimbenici koji osiguravaju sigurnost takve hrane.

Marija Goričanec je iznijela što je sve Udruga oboljelih od celijakije SZ Hrvatske odradila u prošloj godini i koji su im planovi za ovu. U 2019. godini udruga je pripremila 7 projekata, u sklopu kojih je održala 11 edukacija-radionica izrade bezglutenskih proizvoda, 3 predavanja stručnjaka na polju celijakije i bezglutenske prehrane te sudjelovala na 11 manifestacija – sajmova zdrave hrane.

Za 2020. godinu udruga je pripremila 11 projekata za područje sjeverozapadne Hrvatske. U prva tri mjeseca održali 3 edukacije-radionice izrade bezglutenskih proizvoda. Projektom "Celijakija - edukacija od malih nogu" pripremili su slikovnicu za djecu na temu celijakije s ciljem informiranja djece i odraslih o celijakiji te kako senzibilizirati okolinu. Nastavljaju s održavanjem "Sata o celijakiji i gluten free party" u vrtićima čim im to epidemiološka situacija dopusti.

Planira se i organizacija projekta "Sportske igre djece oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske", kulinarski show "1 2 3 kuhaj gluten free" gdje djeca pripremaju pizzu bez glutena, te sudjelovanje na sajmovima zdrave hrane kojima će biti dopušteno održavanje s obzirom na COVID-19 krizu, te nastavak edukacija – radionica prilagođenih trenutačnoj situaciji, individualne radionice za oboljele od celijake te predavanje stručnih osoba u celijakiji i prehrani bez glutena.

Bojan Šarkanj pojasnio je da se na Sveučilištu Sjever, u sklopu Odjela za prehrambenu tehnologiju, studenti redovito educiraju i putem radionica, gostujućih i redovitih predavanja o alergenima u hrani, s posebnim naglaskom na gluten celijakiju.

Govornici su zaključili da je potrebno od rane vrtićke dobi osvijestiti djecu o alergijama na hranu, kako djeca koja su alergična ne bi bila isključena iz društva. S druge strane, spomenuto je da još nema dovoljno znanja čak ni među profesijama koje spremaju hranu poput kuhara, servirki, prehrambenih tehničara pa i nekih tehnologa, o mogućnostima kontaminacije alergenima hrane bez alergena, te je istaknuta važnost dobre edukacije.

- Na Sveučilištu Sjever svi prehrambeni tehnolozi alergene u hrani, a pogotovo gluten, spominju kroz više različitih predmeta i pristupa kako bi imali sveobuhvatno znanje koje je potrebno za sigurnu preradu i pripremu hrane za oboljele od celijakije. Stoga sve koje zanima više o alergenima u hrani, kako pripremiti kvalitetnu i sigurnu hranu bez alergena, ili žele svojim obiteljima ili prijateljima znati pripremiti pravilnu hranu za njihove bolesti, mogu upisati Prehrambenu tehnologiju na Sveučilištu Sjever - poručili su sa Sveučilišta Sjever.

sveuciliste_sjever_celijakija_02.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci