SVEUČILIŠTE SJEVER Studenti iz potresom pogođeniih područja oslobođeni školarine Foto: Ilustracija/Arhiva VV

SVEUČILIŠTE SJEVER Studenti iz potresom pogođeniih područja oslobođeni školarine

IHR/Varaždinske vijesti | 12.1.2021. u 08:29h | Objavljeno u Društvo

Potreba za pomoći stradalima u potresu, koji je krajem prošle godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju i mnoge obitelji ostavio bez krova nad glavom, „na noge” je digla cijelu Varaždinsku županiju. Svi su željeli svojim donacijama pomoći stanovnicima Petrinje, Gline i Siska i drugih potresom pogođenih područja, a osim što su se pomoći prikupljale organizirano, putem društava crvenog križa, vatrogasaca, općina, gradova, udruga i sportskih društava, građani su se i samoinicijativno organizirali preko društvenih mreže i bez prestanka prikupljali donacije za stradale. U pomoć stradalima, na svoj način, uključili su se i varaždinski fakulteti.

Na Sveučilištu Sjever studira ukupno 31 studenata s područja Sisačko-moslavačke županije, pri čemu 20 njih dolazi upravo iz najteže stradalih mjesta u potresu. Tako je Studentski zbor Sveučilišta Sjever, uz potporu cijele Uprave sveučilišta, u danima nakon potresa stupio je u kontakt sa šestero studenata s najteže pogođenih područja.

Financijska potpora

- Uz snažnu potporu rektora prof. dr. sc. Marina Milkovića i čitave uprave Sveučilišta Sjever, Studentski zbor Sveučilišta Sjever odlučio je stradalim studentima pomoći u financijskome smislu, a u tu je svrhu izdvojeno 42.000 kuna. Nadalje, naši studenti s navedenih područja bit će oslobođeni plaćanja školarina za tekuću i sljedeću studijsku godinu. Sa studentima smo u kontaktu i spremni smo u svakome trenutku reagirati dodatnim mjerama i oblicima potpore. Naravno, ako će biti potrebe osigurat će se dodatna financijska sredstva u skladu s potrebama i mogućnostima - istaknuo je Višeslav Kirinić, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta Sjever.

Prorektor za nastavu i studentska pitanja izv. prof. dr. sc. Vlado Tropša ističe kako su studenti stradali na različite načine, a neki su morali napustiti svoje domove zbog neupotrebljivosti objekata.

- Jedan broj naših studenata s navedenih područja, srećom nije pretrpio štete te sukladno tome nisu ni tražili daljnju pomoć od strane Sveučilišta Sjever. Uz otežane životne uvjete, studenti su pretrpjeli izniman strah koji se nažalost nastavlja zbog neprekidne snažne seizmičke aktivnosti na spomenutim područjima. No, studenti, od kojih nekolicina sada nema ni vlastiti krov nad glavom, bez razmišljanja i nesebično volontira i pomaže svojim sugrađanima. Svi možemo puno naučiti od njih. Osim studenata s pogođenih područja, javili su nam se brojni naši studenti koji na razne načine volontiraju, pomažu svojim kolegama, njihovim obiteljima, mještanima, životinjama s teško pogođenih područja. Brojni od njih volonteri su raznih udruga, sudjeluju u organiziranju akcija prikupljanja potrebnih stvari, potrepština i dovoze ih osobno na potrebna mjesta - istaknuo je izv. prof. dr. sc. Tropša.

Imaju našu podršku!

Dodao je kako je važno naglasiti kako su pročelnici odjela, kao i svi nastavnici iskazali osobitu osjetljivost i susretljivost po pitanju izvršavanja studentskih obveza za studente s potresom pogođenih mjesta.

- Svi smo i osobno na individualnoj razini sudjelovali u brojnim akcijama i sudjelovat ćemo svakako i dalje jer pomoć potresom pogođenom području će još dugo biti potrebna. Nadamo se da će potresima uskoro doći kraj i da će naši studenti moći nastaviti s normalnim studentskim i društvenim životom. Veoma smo ponosni na naše studente koji su i u ovim, iznimno teškim vremenima, pokazali svoju snagu i hrabrost. Bit ćemo im podrška i dalje - naglasio je prorektor izv.prof. dr. sc. Tropša.

Označeno u