Studenti oduševljeni političkom turom po Bruxellesu

iem | 27.5.2017. u 17:55h | Objavljeno u Društvo

Biti na izvoru važnih informacija i epicentru političke moći Europske unije ostavilo je snažan dojam na studente Europskih poslovnih studija i Projektnog menadžmenta sveučilišta Alme Mater Europaea, koji su dobili priliku uživo se informirati o funkcioniraju Europskog parlamenta i Europske komisije.

I o zapošljavanju u europskoj administraciji

Tijekom boravka u Bruxellesu stručnjaci tih dviju institucija upoznali su studente s mogućnostima koje građanima nudi EU, bilo da se žele kvalitetno obrazovati ili unaprijediti svoje karijere, pokrenuti vlastiti biznis ili se, pak, zaposliti u europskoj administraciji. Osim toga, u stalnom uredu RH pri EU od hrvatskog veleposlanika Mate Škrabala dobili su informacije o radu Europskog vijeća te kako se štite hrvatski nacionalni interesi u Bruxellesu.

Hrvatski student Marko Balenović nije krio zadovoljstvo briselskom epizodom.

'Posjet Bruxellesu - osim doprinosa koji smo ostvarili upoznavanjem poslovne sredine i načina funkcioniranja svjetski poznatog grada - dao nam je uvid u funkcioniranje kompleksnih sistema upravljanja Europskom unijom te način kako se donose ključne odluke vezane za cjelokupno kontinuirano unaprijeđenje Europe i njenog razvoja u odnosu na ostatak svijeta', kaže Marko.

Hrvatski veleposlanik pri EU Mato Škrabalo upoznao je studente kako funkcionira Europsko vijeće te kako se brane hrvatski interesi u Bruxellesu

Također ga je dojmio susret s hrvatskim veleposlanikom Matom Škabalom, prvim čovjekom Stalnog ureda RH pri EU.

'Posjet hrvatskom veleposlanstvu imao je višestruke koristi, budući da smo tamo dobili informacije o njegovim aktivnostima i konkretnim zadacima te važnosti koji taj Ured ima u zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa unutar Europske unije', smatra ovaj student europskih poslovnih studija.

Obogaćena znanja sa studija

Njegova kolegica iz BiH Alma Mustedanagić dodaje kako je stručna ekskurzija u Bruxelles obogatila njezina unaprijed stečena znanja prilikom studiranja.

'Upoznati smo sa osnovnim informacijama o funkcioniranju EU institucija u Bruxellesu. Također, predstavljen nam je način na koji se dolazi do korištenja EU fondova za potrebe regionalne politike i to kroz konkretne primjere. Put u Bruxelles zauvijek je obilježio naše školovanje na AMEU', pojasnila je.

Hanu Sokolović, također iz BiH, dojmilo je što su studenti AMEU dobili priliku  predstavnicima i stručnjacima iz institucija Europske unije izravno postaviti sva pitanja koja ih zanimaju.

'Razgovori o aktualnim događanjima unutar Unije, informacije o tijelima EU-a te značaju EU fondova u razvijanju malih i srednjih poduzeća samo su neka od iskustva koja su ipak daleko korisnija kad se s njima susretnete na terenu i povežete ih sa stečenim teorijskim znanjem', objasnila je.

Hani je pak posebno zanimljiv bio susret s glavnim tajnikom Europske pučke stranke (EPP) .

Antonio López Istúriz glavni tajnik Europske pučke stranke održao je predavanje studentima Alme Mater

'Gospodin Antonio López Istúriz je bio vrlo otvoren za razgovor o svim pitanjima koje su studenti iz zemalja regije imali o statusu njihove države u Europskoj uniji', kaže Hana.

Kako do vlastite karijere

Mlada Riječanka Morana Stipeč ističe kako je njoj - s aspekta projektnog menadžmenta koji studira u Mariboru - posjet bio vrlo značajan, jer je od stručnjaka iz Europske komisije dobila korisne savjete o europskim fondovima, te načinu vođenja malih i srednjih poduzeća koja daju vjetar u leđa kako iskoristiti sve blagodati koje nam pruža Europska unija.

'Pokazali su nam da postoji način da se zaposlimo i da pokrenemo vlastite karijere u dobrom smjeru. Važno je širiti svoje vidike i znanja. Stručna ekskurzija je zaokružila moj studij, jer sam se i u praksi uvjerila da diplomu AMEU mogu dobro iskoristiti za razvijanje svoje poslovne karijere', ocijenila je Morana.

Njezina kolegica, iz Zagreba Željka Dragičević preporučuje i budućim generacijama studenata da se odazovu stručnoj praksi u Bruxellesu.

'Osim korisnih i informacija edukativnog karaktera ovo putovanje nam je omogućilo i nezaboravne zabavne sadržaje što ovu ekskurziju svakako čini krunom studiranja na AMEU', istaknula je.

-Pozitivni komentari studenata iz Hrvatske i BiH, koje smo tijekom ovog mjeseca odveli na stručno putovanje u Bruxelles, najbolja su potvrda vrhunske kvalitete našeg rada, poručili su sa Sveučilišta Alma Mater Europaea (AMEU).

Podatak koji je iznenadio -  negativno

Polaznike sveučilišta Alma Mater Europea negativno je iznenadio podatak da je Hrvatska iz Europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova iz kojih joj je od 2014. do 2020. na raspolaganju ukupno 10,676 milijardi eura do uspjela ugovoriti tek 12,4 posto novca.

Iako se trenutno programsko razdoblje završava 2020. godine, s malim olakšanjem može se uzeti u obzir činjenica da prema pravilima koja se odnose na ESI fondove, Hrvatska, kao i ostale države članice EU ima rok za korištenje sredstava do 2023. godine. Naravno, to ne znači da se očekuje pokretanje značajnih projekata u zadnji čas, već je ostavljeno dovoljno vremena da se projekti, koji mogu biti vrlo kompleksni i dugotrajni, privedu kraju te da se pravovremeno provede administrativna procedura za povlačenje sredstava iz EU fondova.

Označeno u