Stričak: To što su napravile Pume, snažno je utjecalo na sve naše postrojbe

| 23.12.2021. u 16:55h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Zajedno s BiH ulažemo napore da se razminira područje na Dinari gdje bi mogli biti posmrtni ostaci našeg zadnjeg branitelja, koji se još uvijek vodi nestalim, naglasio je držani tajnik Jakop

Obilježavanje 29. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade "Puma" i Dana 2. Oklopno mehanizirane bojne "Pume", završeno je u krugu vojarne u Optujskoj ulici.

Nakon mise u crkvi Dobrog pastira, odnosno jučerašnjeg sata povijesti i posjete predsjednika RH Zorana Milanovića, danas su položeni vijenci u kapalici sv. Juraja, čije zidove prekivaju spomen ploče poginulim pripadnicima ove proslavljene postrojbe. Vijence su prvo položili predstavnici poginulih i nestalog branitelja Puma na čelu s njihovim zapovjednikom, umirovljenim brigadnim generalom Željkom Dvekarom, kao i Damir Habijan uime Hrvatskoga sabora, a zatim predstavnici Stožera OS, Ministarstva branitelja i  Ministarstva obrane RH, među kojima su bili državni tajnici Darko Nekić i Zdravko Jakop, a na kraju i predstavnici lokalne samouprave, među kojima su bili župani Anđelko Stričak i Matija Posavec te gradonačelnici Dragica Ratković, Neven Bosilj i Dubravko Bilić. Nakon njih, ruže su položili i učenici II. Gimnazije u Varaždinu.

-Pume su, kao što je i jučer rekao predsjednik Milanović, jedne od najhrabrijih i najvećih postrojbi, a na 29. godišnjicu njezinog osnutka prisjećamo se poginulih i nestalih njezinih pripadnika, koji su dali nemjerljiv doprinos slobodi naše domovine - rekao je varaždinski gradonačelnik.

Čestitajući pripadnicima 7. gardijske brigade njihov dan, varaždinski je župan je podsjetio da je tijekom operacija poginulo njihovih 91 pripadnika, od čega 53 u BiH.

-Kad smo držali položaje na Velebitu, gledali smo Dinaru, zamišljali kome je teže: nama, Rodama ili Pumama. Nestrpljivo smo čekali oslobađanje domovine. Mi smo u Oluju krenuli s Velebita, a oni iz Dinare. Ostali smo bez vode, no napredovali smo prema Gračacu, a kad je došla informacija da su Pume osvojile Knin, tada više nismo bili ni gladni, ni žedni ni umorni. To je dokaz utjecaja Puma na sve postrojbe  - rekao je Stričak, koji je sudjelovao u ratu kao pripadnik Roda.

Upravo na Dinari vjerojatno se još uvijek nalaze ostaci nestalog pripadnika Puma.

 -Zajedno s BiH ulažemo napore da se razminira područje na Dinari gdje bi mogli biti posmrtni ostaci našeg zadnjeg branitelja, koji se još uvijek vodi nestalim, naglasio je držani tajnik Jakop, dodajući da nema veće boli od one kad obitelj ne može zapaliti svijeću svom članu.

Označeno u