Što sve treba imati na umu prilikom kupovine klima uređaja

MGA/Varaždinske vijesti | 18.8.2019. u 12:06h | Objavljeno u Društvo

Do prije nekoliko godina klima-uređaji kupovali su se gotovo isključivo tijekom ljetnih vrućina, ali danas je njihova sezona praktički produljena na razdoblje od početka proljeća pa do kraja jeseni. Kako nam tumače trgovci ovih uređaja, zahvaljujući sve blažim zimama, sve je više onih koji klime kupuju zbog dvostruke funkcije; hlađenja i zagrijavanja, tako da im tijekom prijelaznih razdoblja služe za zagrijavanje prostora, a ljeti za hlađenje.

Trgovci ističu da klima-uređaja na lageru imaju tijekom cijele godine, a njihova potražnja ovisi o raznim elementima.
- Tako smo prošle godine u svibnju, prije glavne ljetne sezone, prodali stotinjak uređaja, a ove je godine u svibnju bilo puno kiše i prodalo ih se tek 30-ak. No, čim krenu sparine, potražnja se naglo poveća, ali je ljudima tada problem naći instalatere, na koje se ponekad čeka i po mjesec dana - kaže voditelj nabave i prodaje Meteor trgovine Damir Pavličević dodajući da bi prije svake sezone hlađenja trebalo napraviti servis klima-uređaja, a to znači očistiti filter, pregledati cijev kondenzatora da nije začepljena i dezinficirati uređaj sredstvom za dezinfekciju.

U Meteoru također ističu da prilikom kupovine klima-uređaja kupac treba znati veličinu prostora u kojem će klima raditi.
- Treba voditi računa o mjestu na zidu na kojem će se klima montirati, posebice vanjska jedinica. Ukoliko se uređaj montira na zgradu, dobro je provjeriti gdje se točno uređaj može montirati. Također, dobro je unaprijed dogovoriti instalatera, posebice tijekom ljetne sezone, kad je potražnja za njima veća, jer se na majstore tijekom ljeta može dulje čekati. Pritom je važno voditi računa da klimu montira stručna t.j. ovlaštena osoba zbog valjanosti garancije - upozorava Pavličević.

Voditelj prodaje Matrexa Boris Vrabelj objašnjava po kojoj se formuli može izračunati snaga uređaja potrebna za vaš prostor. Prema jednostavnoj formuli kubikaža prostora, koju treba ohladiti, množi se sa 35 i dobiva se potreban broj vati.
- Imate li prostor od 40 kubika, puta 35 iznosi 1400 vata ili 1,4 kW, to je minimalna potrebna jačina uređaja za navedeni prostor. Međutim, najslabiji uređaji na tržištu kreću se od 2,5 do 3,5 kW. To ne znači da će uređaj trošiti dvostruko više struje od potrebne jer je riječ o novoj invertorskoj tehnologiji zahvaljujući kojoj klima radi s onoliko snage koja je u datim okolnostima potrebna. Prosječna potrošnja električne energije u prosjeku se kreće od 0,1 do 1,2 kW, ovisno o vanjskoj temperaturi i onoj temperaturi koju želimo postići u prostoru - pojašnjava Vrabelj dodajući da o učinku hlađenja ovisi također i veličina prozora u prostoriji, broj uređaja uključenih u struju (koji dodatno zagrijavaju prostor), broj ljudi koji prosječno boravi u prostoru, toplinska izolacija fasade i drugi čimbenici. Također ističe da je prije kupovine uređaja potrebno posavjetovati se s ovlaštenom firmom za montažu kako bi se odabrao adekvatan uređaj i mjesto montaže.

U Matrexu ističu da u ponudi imaju isključivo uređaje poznatog njemačkog proizvođača s invertorskom tehnologijom koja osigurava rad pri nižoj frekvenciji i time se znatno smanjuje potrošnja električne energije. Današnje klime uglavnom rade na temperaturama od - 10 ili čak - 15 do + 50 °C, te imaju odgovarajuće filtere za poboljšanje kvalitete zraka i odstranjivanje mikroba ili ostalih neželjenih supstanci iz zraka.
- Tako da danas govorimo o “zdravim klimama” jer se filterima može poboljšati kvaliteta zraka i ukloniti mikročestice - ističe Vrabelj.

 Tijekom ljetnih sparina često se može naići i na oglase raznih manjih, mobilnih rashladnih uređaja koji se mogu nabaviti već za nekoliko stotina kuna. Stoga pitamo naše sugovornike koliko su takvi uređaji zaista učinkoviti tj. kakav se rashladni efekt od njih može očekivati.
- Riječ je o tkz. ohlađivačima zraka koji rade na principu puhanja zraka uz dodatak leda ili hladne vode te imaju kratkotrajan efekat hlađenja. Međutim, time stvaraju još veću vlagu u zraku i povećavaju mogućnost pojave gljivica i plijesni. Većina renomiranih proizvođača ne proizvode takve aparate - kaže naš sugovornik iz Matrexa.

Označeno u