"Srijeda u Muzeju" u znaku 190 godina djelovanja Glazbene škole u Varaždinu Foto: Gradski muzej Varaždin

"Srijeda u Muzeju" u znaku 190 godina djelovanja Glazbene škole u Varaždinu

Varaždinske vijesti | 20.11.2018. u 20:19h | Objavljeno u Društvo

U sklopu Srijede u Muzeju, 21. studenoga, u palači Herzer (Franjevački trg 10) održava se predavanje u povodu 190 godina djelovanja Glazbene škole u Varaždinu. Predavanje je pripremila muzikologinja i profesorica muzikoloških predmeta u toj ustanovi Nataša Maričić.

Glazbenu školu u Varaždinu utemeljilo je Varaždinsko glazbeno društvo 1828. godine, u vrijeme kad su se slične institucije počele javljati u Europi, što nije bio samo početak sustavnoga javnoga glazbenog obrazovanja nego i poticaj javnim koncertima, koji su i na europskom tlu tek dobivali zamah. Takva dinamika u Varaždinu se ipak brzo izgubila, pa je Glazbena škola u idućem razdoblju djelovala s prekidima.

Nakon najdužeg prekida, od 1915. do 1936., sami glazbenici, na čelu s povjesničarom Krešimirom Filićem, ponovno pokreću njezin rad, pa Glazbena škola otad djeluje kontinuirano, razvijajući se u svakom pogledu kako po ustroju i smještaju (danas se nalazi u palači Erdödy od 3000 četvornih metara) tako i po broju nastavnika i polaznika. U njoj su stasale brojne generacije učenika, među kojima su mnogi, nastavljajući svoje obrazovanje u glazbenim centrima širom svijeta, izgradili uspješne karijere solista, komornih i orkestralnih glazbenika te glazbenih pedagoga, što je školi osiguralo izniman ugled u Hrvatskoj i inozemstvu.

Unatoč takvom dignitetu Glazbene škole, glazbeni i koncertni život Varaždina, kako navodi muzikologinja Nataša Maričić, ostao je sporadičan, o čemu će biti riječi i na predavanju koje je pripremila.

Predavanje počinje u 19 sati, uz besplatan ulaz, a ovaj program ujedno je i najava izložbe Glazbena škola u Varaždinu – 190 godina djelovanja, koja se u palači Sermage otvara 12. prosinca ove godine.