Srijeda u Muzeju: "U predasima Velikog rata" i "Tate iz Švedske i Hrvatske" Foto: GMV

Srijeda u Muzeju: "U predasima Velikog rata" i "Tate iz Švedske i Hrvatske"

Varaždinske vijesti | 24.9.2019. u 12:08h | Objavljeno u Društvo

U sklopu Srijede u Muzeju, 25. rujna, u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10), u 18 sati otvara se izložba švedskog fotografa Johana Bävmana pod nazivom Tate iz Švedske i Hrvatske.

Izložba fotografija očeva s malom djecom, nastala kao projekt Swedish Dads Švedskog instituta i švedskog fotografa Johana Bävmana, gostuje u Varaždinu nakon što je bila postavljena u nekoliko desetaka država širom svijeta. Fotografije prikazuju niz zanimljivih situacija iz svakodnevice očeva i njihove djece i, kako ističu autori ovoga projekta, žele potaknuti tate da se što više posvete odgoju. Kao i u svakoj sredini u kojoj je izložba gostovala, i za ovu prigodu dopunjena je lokalnim fotografijama, pa su na njoj zastupljeni i prikazi tata s djecom s područja Varaždinske županije.

Izložba je postavljena za razgled do 20. listopada ove godine i popratni je program 49. Varaždinskih baroknih večeri, a priređena je u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj.

Istog dana, Hrvoje Gržina i Mario Stipančević predstavljaju svoju knjigu pod nazivom U predasima Velikoga rata.

Knjiga sadrži prijepise i presnimke postkarata domobranskog časnika, satnika Stjepana Sertića (1882. – 1966.), odaslane s Istočnoga i Jugozapadnoga bojišta između 1915. i 1918. godine supruzi Nataliji rođ. Klein, tada nastanjenoj u Varaždinu. Kroz njih čitatelj može pratiti zabilješke prekaljenog ratnika koje održavaju njegove osjećaje prema supruzi, kao i niz crtica iz vojničke svakodnevice u predasima između borbenih djelovanja.

U uvodnoj je studiji, prema bilješkama razasutima u raznovrsnom arhivskom gradivu i literaturi, rekonstruiran Sertićev životni i ratni put, kao i službovanje u trima različitim vojskama koje su se na području Hrvatske smjenjivale tijekom prve polovice 20. stoljeća. Osim borbi na bojištima Prvoga svjetskog rata, istaknuta je i Sertićeva uloga u oslobađanju Međimurja te službovanje u vojsci Kraljevine Jugoslavije i kasnije u domobranstvu NDH.

Istovremeno s istraživanjem Sertićeva života i djelovanja, bogatoj je stvarateljevoj ostavštini, koja je po predaji u arhiv bila razbijena na nekoliko fondova i zbirka, objavljivanjem i/li navođenjem velikoga djela gradiva spomenute cjeline vraćena njezina izvorna provenijencija i funkcijski kontekst.

Program predstavljanja knjige počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. Suorganizator je Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci