Srijeda u Muzeju nakon ljetne stanke započinje izložbom akademske slikarice Ljerke Njerš

J.Š./Varaždinske vijesti | 8.9.2020. u 15:00h | Objavljeno u Društvo
LS METAL

Novi ciklus Srijeda u Muzeju Gradskog muzeja Varaždin, nakon ljetne stanke, započinje izložbom akademske slikarice Ljerke Njerš, pod nazivom Hommage Varaždinu, koja se u Starom gradu otvara 9. rujna u 19 sati. Izložba se priređuje uz 50. Varaždinske barokne večeri, a ostvarena je uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH.

O autorici Ljerki Njerš

Hrvatska slikarica, kiparica i keramičarka Ljerka Njerš, nakon završene Škole primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, diplomirala je 1961. godine slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Marina Tartaglie. Od tada djeluje kao profesionalna likovna umjetnica, u čijem životopisu su brojne samostalne i skupne izložbe ostvarene u zemlji i inozemstvu, kao i sudjelovanja na međunarodnim stručnim skupovima, simpozijima i likovnim kolonijama. Svoj rad usavršavala je na studijskim boravcima, među kojima je jedan od najznačajnijih boravak u Portugalu 1987. godine, gdje je radila u tvornici kamenine Santana u Lisabonu. Već iduće godine bila je pozvana u renomiranu portugalsku tvornicu porculana Vista alegre u Ílhavu, kao artist in residence.

Godine 1988. radila je u čuvenom The Curwen studiju u Londonu (voditelj Stanley Jones), gdje je specijalizirala litografiju. Jedna od tamo nastalih litografija bila je tada izabrana za prestižnu Ljetnu izložbu Kraljevske umjetničke akademije (Royal Summer Exhibition).
Od 1985. sudjeluje i na aukcijama suvremene keramike poznatih londonskih aukcijskih kuća Christie's i Bonhams.
Sudjelovala je u radu mnogobrojnih kolonija i radionica keramike, kao što je radionica u Plemenitašu u Sloveniji, te u brojnim kolonijama za pomoć dječjim domovima Paunovac (Gornje Prekrižje, Zagreb), ZILIK (Karlovac) i drugima. Svojim radovima na aukcijama pomaže mnogobrojnim bolnicama, školama i ranjenicima Domovinskoga rata.
U Engleskoj, sa svojom sestrom Jadrankom Beresford-Peirse, sudjeluje i u radu njezine Međunarodne zaklade za hrvatske spomenike (The International Trust for Croatian Monuments).
O keramici i slikarstvu Ljerke Njerš u nakladi Grafičkog zavoda Hrvatske 1990. godine objavljena je monografija autora likovnog kritičara Josipa Depola, a 2012. i monografija povjesničarke umjetnosti dr. sc. Ivanke Reberski u nakladi ULUPUH-a.
Animirano-dokumentarni film Umjetnost gline i vatre snimio je 1983. godine Ernest Gregl u produkciji Zagreb filma i Filmoteke 16, a kratkometražno-dokumentarni film Ljerka Njerš 1991. godine Eduard Galić za Hrvatsku televiziju.
Ljerka Njerš dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, među kojima su Nagrada Grada Zagreba 1994. godine te posebna nagrada u kategoriji keramike, stakla, porculana i terakote na međunarodnoj izložbi Umetnost minijature u Majdanpeku u Srbiji 2010. godine. Također, za doprinos kulturi, Ljerka Njerš odlikovana je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.
Članica je Vojničkoga i bolničkog reda sv. Lazara Jeruzalemskog. Uz slikarstvo i keramiku, Ljerka Njerš bavi se ilustracijom i opremom knjiga. Članica je HDLU-a i ULUPUH-a Zagreb, te Society of Designer Craftsmen u Londonu.
Živi i radi u Zagrebu.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci