Srijeda u Muzeju donosi priču o Hrvatskom pjevačkom društvu "Vila" Foto: GMV

Srijeda u Muzeju donosi priču o Hrvatskom pjevačkom društvu "Vila"

Varaždinske vijesti | 11.4.2022. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

U sklopu "Srijede u Muzeju" 13. travnja u palači Herzer (Gradski muzej Varaždin, Franjevački trg 10) održava se predavanje o Hrvatskom pjevačkom društvu "Vila", koje u Varaždinu djelovalo od 1875. do 1947. godine.

Tom prigodom prikazat će se prostorne i vremenske okolnosti u kojima su djelovale kulturne i građanske udruge u Varaždinu u tome razdoblju, s osvrtom na događaje koji su bili izravan povod za osnivanje HPD-a "Vila". Govorit će se i o najvažnijim koncertima i prigodama u kojima je Društvo nastupalo, kao i o njegovim obljetnicama te vezama i odnosima s drugim hrvatskim pjevačkim društvima.

Bit će riječi i o članstvu HPD-a "Vila" te njegovim čelnim ljudima, s naglaskom na najznačajnije zborovođe koji su obilježili ne samo glazbeni nego i cjelokupni kulturni život Varaždina svog vremena. Također, spomenut će se i uspjesi Društva, ali i problemi u njegovu radu i prestanak djelovanja. Predavanje će biti popraćeno ilustrativnim materijalom iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin, a pripremio ga je Davor Kraš, kustos na Povijesnom odjelu GMV-a.

Program počinje u 19 sati, uz besplatan ulaz, a emitirat će se i uživo na Facebook stranicama GMV-a.