Srednjoj strukovnoj školi vrijedna donacija softvera švicarske tvrtke: stolari u korak s trendovima Foto: Krešimir Đurić

Srednjoj strukovnoj školi vrijedna donacija softvera švicarske tvrtke: stolari u korak s trendovima

IHR/Varaždinske vijesti | 26.9.2023. u 08:12h | Objavljeno u Društvo

Budući stolari i drvodjeljski tehničari koji se školuju u Srednjoj strukovnoj školi Varaždin korak su bliže najmodernijim trendovima u proizvodnji namještaja. Ta je škola, naime, dobila PointLine CAD/CAM softver i ERP sustav za proizvodnju namještaja i obradu drva, a koju je toj školi donirala švicarska tvrtka BORM informatika, čija podružnica dvije godine posluje u Tehnološkom parku Varaždin. Do ove suradnje i vrijedne donacije došlo je zahvaljujući direktoru tvrtke u Varaždinu, Damiru Vragoviću, koji je u petak, 22. rujna bio u toj školi, gdje je softver već instaliran te se primjenjuje u radu u stolarskom praktikumu.

Tvrtka - u školi

Na vrijednom softverskom rješenju koje će unaprijediti dosadašnji rad u stolarskom praktikumu te škole zahvalio se Stjepan Ostroški, voditelj stolarskog praktikuma i centra novih tehnologija.

strukovna1.jpg

- S obzirom na to da u našoj školi učenici usvajaju znanja i vještine učenjem temeljenim na radu, naša stolarska radionica, odnosno praktikum funkcionira po principu drvodjeljske tvrtke, znači radi se u simuliranim uvjetima kakve učenike čekaju nakon što se zaposle. Zahvaljujući ovom softveru unaprijeđen nam je dosadašnji rad, primjerice učenici sada mogu na računalima raditi različite varijante samog proizvoda, dorađivati ih, čime učenike ujedno potičemo i na kreativnost. Korištenje ovog softverskog rješenja omogućuje nam i dobro planiranje, čime dolazimo do ušteda i materijala i vremena. Također, učenike pripremamo na tzv. industrijski standard. Ono što ovdje nauče danas sutra dočekat će ih na tržištu rada jer većina tvrtki prati trendove u proizvodnji i obradi drva. S druge pak strane, poslodavcima dajemo radnika koji je upoznat s cijelim procesom suvremene proizvodnje, od samog kreiranja proizvoda do izrade gotovog proizvoda i izlaska na tržište. - rekao je Ostroški.     

Digitalizacija u obradi drva

Da je ovakva suradnja gospodarstvenika i obrazovnih institucija u današnje vrijeme neizbježna smatra direktor tvrtke BORM informatika. 

strukovna4.jpg

- Naša tvrtka dugi niz godina surađuje sa školama i fakultetima u Švicarskoj i Njemačkoj i ovakva partnerstva u kojima djeca profitiraju su izuzetno važna. Osim što školi dajemo softversko rješenje, dajemo i iskustvo koje smo stekli u 45 godina radeći s vodećim tvrtkama koje se bave proizvodnjom namještaja, a zahvaljujući čemu će učenici vidjeti što su trendovi u proizvodnji namještaja, odnosno što je to industrija 4.0 u obradi drva - istaknuo je Vragović.

Uz to, dodao je, zahvaljujući ovakvim rješenjima do kojih učenici mogu pristupati i putem svojih mobitela, potvrđuje se kako se i zanimanja poput stolara i drvodjeljskog tehničara mogu povezati s trendovima, digitalizacijom i industrijom 4.0. 

strukovna2.jpg