SREDNJA ŠKOLA U MARUŠEVCU Škola sigurne i pozitivne atmosfere Foto: Ilustracija/Arhiva VV

SREDNJA ŠKOLA U MARUŠEVCU Škola sigurne i pozitivne atmosfere

VV | 9.6.2021. u 10:57h | Objavljeno u Društvo

Upisi u prve razrede srednjih škola su pred vratima, a jedna od škola koju mogu upisati učenici osmih razreda je Srednja škola u Maruševcu. Osnivač škole je Kršćanska adventistička crkva, a u pola stoljeća postojanja, škola je do sada ispratila 47 generacija učenika, a u ovoj školskoj godini škola im. U ovoj školskoj godini Srednja škola u Maruševcu ima 232 učenika raspoređenih u 12 razrednih odjeljenja i tri obrazovna smjera: opća gimnazija, medicinska sestra/ tehničar opće njege i fizioterapeutski tehničar/fizioterapeutska tehničarka. Na školi je zaposleno 76 učenika, a nastava se provodi u jednoj smjeni.

Brojni projekti

Škola se nalazi nedaleko od sela Maruševec nasuprot dvorca Maruševec i nalazi se u ambijentu lijepe prirode sjevernog Hrvatskoj zagorja.

Gimnazija.jpg

Zahvaljujući Varaždinskoj županiji i resornom Ministarstvu do škole se može doći javnim prijevozom te koristiti usluge brzog interneta u okviru projekta e-škole. U sklopu škole je i sportska dvorana u okviru koje je manja teretana s vježbaonicom, ali i Učenički dom, čija je cijena 730 kuna mjesečno, dok je godišnja školarina 4500 kuna. Novi internat za mladiće izgrađen je 2018. godine. Uvjeti smještaja i prehrane doprinose ispunjenju misije škole, a to je osigurati kvalitetan kršćanski odgoj te opće i strukovno obrazovanje.

- To činimo kroz izgradnju kvalitetnih međuljudskih odnosa, mudro upravljanje te stalnim ulaganjem u ljudske i materijalne resurse. Stručnim usavršavanjem te trajnom obnovom i opremanjem učionica, kabineta, različitih namjenskih prostora škole i učeničkog doma škola nastoji osigurati sve uvjete kako bi učenici ostvarili očekivane rezultate – ističu u Srednjoj školi u Maruševcu čija je vizija uspjeh svakog učenika u stjecanju i razvoj vještina koje će mu omogućiti daljnje školovanje ili zaposlenje.

Srednja škola u Maruševcu uključena je u sve aktivnosti u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja te je u potpunosti integrirana i priznata kao punopravni čimbenik sustava odgoja i obrazovanja. U godinu koju je obilježila pandemija koronavirusa i potres učenici i djelatnici škole nastavili su s humanitarnjim radom.

- U doba velike nesigurnosti i tjeskobe nastojali smo skromnim humanitarnim radom, marljivim izvođenjem nastave te opremanjem škole pomoći jedni drugima kako bi ova gotovo cijela online školska godina bila uspješna. Nastojali smo zadržati prisebnost i ostvariti što je više moguće dobrih rezultata. Jedan od njih je i uspješno proveden Erasmus + projekt učenika i nastavnika medicinskog smjera u Turskoj, kroz koji se nastoji unaprijediti strukovne, jezične i životne sposobnosti učenika i djelatnika – ističu u Srednjoj školi u Maruševcu te dodaju kako u budućnosti imaju planove za sudjelovanje u brojnim novim projektima Europske unije te uključivanju većeg broja zainteresiranih učenika.

Škola, uz brojna sudjelovanja na školskim, županijskim i državnim natjecanjima ima i svoje projekte. Jedan od njih je i projekt “Unaprijedi svoje Med/Vještine”, a učenici Srednje škole u Maruševcu sudjelovali su na školskim, županijskim i državnim natjecanjima te brojnim drugim projektima škole i Ministarstva.

- Nismo se pokolebali, usporili i uplašili. Nastavljamo dalje bez obzira na okolnosti jer imamo vjeru, nadu i srce za izazove koji su oko nas i pred nama – ističu u Srednjoj školi u Maruševcu.

Osmaši, dobrodošli!

Iako je na prvi pogled ova škola drugačija, njezina posebnost se krije u vrijednostima koje danas prepoznaju mnogi roditelji i učenici.

- Srednja škola u Maruševcu škola je u prirodi te nastoji unaprijediti duhovne, moralne, društvene, intelektualne i kulturne osobine svakog učenika. Ove godine 57 učenika naše škole završava srednjoškolsko obrazovanje i pred njima je nova stranica života. Vjerujemo da će u novoj školskoj godini svaki novi učenik koji upiše našu školu steći i razviti vještine neophodne da se suoči s ponekad surovim i teškim okolnostima života i svog budućeg zvanja. Zbog toga postojimo i u tome smo uspješni i zato dragi osmaši, dobrodošli u Srednju školu u Maruševcu! - zaključuju.

Medicina_2.jpg

UČENIČKI DOM U sastavu škole je Učenički dom sa smještajnim kapacitetom od 110 učenika. Učenici imaju prednost uživati u raznim prednostima prirodnog okruženja, zdrave, svježe i hranjive vegetarijanske kuhinje te brojnim aktivnostima koje provode odgajatelji. Naglasak je na holističkom programu i humanitarnom radu kojim se nastoji odgojno djelovati na učenike kako bi razvili pozitivan kršćanski sustav vrijednosti kojima će biti na blagoslov ljudima oko sebe. Uz obrazovne vrijednosti ne smiju se zanemariti one odgojne.