Snimatelju Damiru Štefancu srebrno odličje za jedinstveno vino od bobica bazge

| 6.3.2018. u 18:02h | Objavljeno u Društvo

Osim brojnih uzoraka chardonnaya, graševine, rajnskog rizlinga, pinota, muškata i ostalih poznatih sorti vina, posjetitelji nedavno održane 18. izložbe vina "Vinea 2018." u Vinici po prvi su puta mogli kušati i voćno vino od bobica bazge.

Za njegovu je proizvodnju zaslužan Damir Štefanec iz Selnika, snimatelj VTV-a, čije je voćno vino Ocjenjivačka komisija nagradila sa čak 79 bodova, odnosno srebrnim odličjem.

- Ovo mi je prvi puta da na izložbi sudjelujem s voćnim vinom od bobica bazge, a koliko mi je poznato, to vino dosad nigdje u Hrvatskoj nije bilo izloženo. Vinica je stoga, uz bogatu tradiciju vinarstva i velikog broja kvalitetnih uzoraka, sada po prvi puta imala priliku kušati voćno vino od bobica bazge. Osim tog voćnog vina, na izložbi su se predstavili i proizvođači voćnih vina od maline, višnje, aronije i kupine koji su također nagrađeni zlatnim i srebrnim odličjima što znači kako, osim klasičnih vina, sve više do izražaja dolaze i nove sorte i nova voćna vina koja također zaslužuju visoke bodove - kaže Štefanec.

Proizvesti voćno vino od bobica bazge, priznaje, nije bilo jednostavno. Ovo mu je bila treća sreća.

- Sadnice sam nabavio iz Austrije, vino sam probao proizvesti lani i predlani, i pogriješio sam. Toliko je bilo loše da ga nismo ni pili, a kamoli nosili na izložbu! Zanimljivo je inače što imam gorice, odnosno vinograd i nisam se prvi puta susreo s proizvodnjom vina - šali se Štefanec dodavši da proizvodnja vina od bobica bazge mora biti u kontroliranim uvjetima i to od samih početaka branja bobica. Naime, peteljka se mora obavezno odvojiti, a bobice moraju biti zrele.

- Vino je bilo na četiri laboratorijske analize koje su pokazale da je odličnih vrijednosti. Ima 13,9 alkoholni volumni postotak, a po udjelu šećera spada u kategoriju poluslatkih vina - ponosi se Štefanec.

Dodaje kako mu je srebrno odličje s ovogodišnje viničke izložbe vina poticaj za dalje.

- Iduće se godine ponovno vidimo na izložbi vina gdje ćemo, nadam se, probati možda malo bolje vino nego ovo - zaključuje.